5
RexelTalks-v5

De podcast over de fascinerende wereld van elektriciteit

Rexel Talks, de podcast van Rexel waarin we de fascinerende wereld van de elektriciteit verkennen. Onze experts delen hun kennis en inzichten over onderwerpen als elektrificatie, duurzame technieken, automatisering en wetgeving.

Beluister Rexel Talks op je favoriete podcast platform:

Heb je een interessant onderwerp dat we in een volgende aflevering kunnen aansnijden?
Of wil je graag feedback geven over deze aflevering?

AFL #4.3: Zonnepanelen | Het belang van energiemanagement

In deze aflevering van Rexel Talks duiken Nadim en Kobe in het cruciale onderwerp van energiemanagement. Maar wat is energiemanagement precies? Het draait allemaal om inzicht krijgen in waar jouw energieverbruik zich bevindt, zodat je gericht kunt besparen. Zoals het gezegde luidt: meten is weten.

Ze bespreken geavanceerde technologieën, zoals Smart Grid Ready-systemen, die ideaal zijn voor autonoom werken. Deze systemen analyseren weer- en productiegegevens om het optimale moment voor energieverbruik te bepalen. Rexel biedt uitgebreide begeleiding om installateurs op de hoogte te brengen van deze innovaties.

AFL #4.2: Zonnepanelen | Alles over de PV-verplichting vanaf 2025

Vanaf 2025 wordt het verplicht voor grootverbruikers om zonnepanelen te installeren. Maar wie zijn deze grootverbruikers precies? Nadim en Kobe leggen uit dat dit grote ondernemingen betreft met een constante productie, maar ook pretparken en andere bedrijven met een hoog jaarverbruik.

Daarnaast bespreken ze de mogelijke uitzonderingen op deze verplichting en de controles en boetes die zullen volgen voor bedrijven die hier niet aan voldoen. Het is aan de bedrijven zelf om een installateur te contacteren en Rexel staat klaar om deze installateurs zowel technisch als administratief te ondersteunen.

AFL #4.1: Zonnepanelen | Zijn zonnepanelen nog een interessante investering?

In deze aflevering van Rexel Talks duiken we in de wereld van zonnepanelen en bespreken we of investeren in zonnepanelen nog steeds de moeite waard is. Onze gastsprekers, Nadim en Kobe, geven een duidelijk antwoord: volmondig ja!

Waarom zijn zonnepanelen nog steeds een interessante investering? Momenteel zijn de prijzen historisch laag. Na de grote stormloop van vorig jaar door de afschaffing van de subsidie is er nu een overaanbod aan zonnepanelen, wat tot lagere prijzen heeft geleid. Dit maakt het een ideaal moment om te investeren.

AFL #3.3: Ventilatie | Aan de slag met ventilatie

De handen uit de mouwen en aan de slag met ventilatie. Als installateur begrijp je de cruciale rol van een goed geventileerde ruimte voor het comfort en de gezondheid van bewoners. Maar hoe integreer je dit in jouw werk?

We duiken rechtstreeks in de praktijk en bespreken stap voor stap hoe je ventilatiesystemen kunt ontwerpen, installeren en onderhouden. Van het kiezen van de juiste units tot het installeren van ventilatiekanalen: we bespreken alle praktische aspecten die je moet weten.

AFL #3.2: Ventilatie | De regels rond ventilatie

In deze aflevering gaan we dieper in op de recente regelgeving omtrent ventilatie in gebouwen.

Van strengere eisen voor nieuwbouw tot de voorschriften voor renovaties: we bespreken waarom het begrijpen van deze regels essentieel is voor het leveren van hoogwaardige ventilatiediensten.

AFL #3.1: Ventilatie | De installateur als ventilatiespecialist

Hoe kunnen installateurs hun diensten uitbreiden met ventilatie? We hebben Raoul als onze gastspreker, en hij gaat in gesprek met Jan, ventilatie-expert van DUCO.

In deze aflevering zetten we de eerste stap en bekijken we de bijkomende vaardigheden en kennis die nodig zijn. Luister mee en ontdek hoe je als installateur jouw rol kunt verbreden naar ventilatiespecialist en zo bijdraagt aan het creëren van een comfortabele thuis.

AFL #2: De fluoban

De stelselmatige uitfasering van (een heel aantal ‘oude’) lichtbronnen leidt op 25 februari 2023 tot een concreet productieverbod op compacte fluorescentielampen met steeklampvoet (CFLni) en op 25 augustus 2023 tot een uitbreiding van dat verbod voor de fabricage van alle T5- en T8-fluorescentielampen. Maar … er zijn uitzonderingen, alternatieven en andere belangrijke data die in 2025 en 2027 liggen. Kresten Staes, verlichtingsspecialist bij Rexel, en Eddy Lauryssen, account manager bij Signify, hebben het uitgebreid over de fluoban. Ze geven antwoorden op een aantal vragen, behandelen de huidige alternatieven en uitzonderingen en leggen uit wat de toekomst brengt.

Meer info vind je hier.

AFL #1: Aanpassingen in het AREI van 2023 

Het doel van het AREI blijft ook na de aanpassingen van 2023 om de veiligheid te garanderen en de wetgeving is van toepassing op zowel nieuwe huishoudelijke installaties als bestaande. Men maakt onderscheid tussen bestaande, oude elektrische installaties en elektrische installaties die vallen onder het oude AREI. 

Tom Cauwelier, Teamlead Building van Vinçotte, en Timothy de Coninck, Energy Distribution Specialist bij Rexel Belgium, buigen zich over het nieuwe AREI in de meest recente ‘Rexel Talks’-podcast. Ze geven antwoorden op vragen die zich na het lezen van de wettelijke bepalingen eventueel nog stellen. 

Uitgebreide info met o.a. de nieuwe symbolen vind je hier.

RexelTalks-v5

Geef hier je suggesties of feedback door: