5

Wat verandert het capaciteitstarief aan de elektriciteitsfactuur?

Copyright Niko

Als we de klimaatdoelstellingen willen behalen, dan dienen we de overstap te maken naar CO2-neutrale energievormen. We moeten de omschakeling maken zonder miljarden te moeten investeren in een zwaarder elektriciteitsnet. De Vlaamse regulator VREG wil daarom dat we ons verbruik beter spreiden, zodat we elektriciteit kunnen verbruiken wanneer windmolens en zonnepanelen die produceren.

Door de netwerkkosten op een andere manier te berekenen, hoopt de VREG dat het elektriciteitsverbruik meer verspreid zal worden. De nettarieven zullen vanaf 1 januari 2023 niet enkel meer berekend worden op het stroomverbruik (kilowattuur), maar ook op basis van hoeveel stroom tegelijkertijd wordt verbruikt, het piekverbruik.

Naast de invoering van het capaciteitstarief zal vanaf 1 januari ook het dag- en nachttarief verdwijnen. Dit geldt enkel voor de component “netkosten”. Voor de energiecomponent blijft het verschil tussen dag en nacht behouden als jouw klant een dergelijk contract heeft afgesloten met zijn leverancier.

Er zijn een aantal verschillen tussen de capaciteitstarieven voor iemand met een digitale meter en een terugdraaiende variant. Zo zullen de nettarieven per kWh voor iemand met een digitale teller lager zijn. Daarentegen zal er wel een capaciteitstarief per kW piekverbruik aangerekend worden voor de gebruiker van de digitale teller, berekend op de gemiddelde maandpiek van de laatste 12 maanden met een minimumtarief gelijk aan 2,5kW.

Dit filmpje van de VREG geeft bijkomende uitleg:

Met een klassieke meter wordt het capaciteitstarief voorlopig als een vast bedrag aangerekend van 2,5kW, tot de digitale meter wordt geïnstalleerd. Er is bijkomend ook een kleinere daling in de nettarieven per kWh.

Met de toenemende elektrificatie wordt het belang van sturing van verbruikers dus steeds belangrijker en voordeliger. De warmtepomp, de laadpaal of andere verbruikers zo gaan sturen dat ze in werking treden wanneer er weinig ander verbruik is, zorgt ervoor dat het net minder belast wordt en zorgt vanaf 2023 ook voor een besparing op de elektriciteitsfactuur.

Voor bijkomend advies of ondersteuning in een volgend project kan je steeds beroep doen op ons Multi Energie-team.

Bronnen: VRT en ODE

Deel dit bericht:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email