4

25 februari 2023: eerste fase fluoban van start

Vanaf morgen mogen compact fluorescentielampen met steekfitting (CFLni) niet meer op de markt worden gebracht in de EU. Producten die nog in voorraad zijn mogen wel nog verkocht worden. Het blijft een verstandige keuze om zo snel mogelijk over te schakelen op een duurzamere variant, zoals ledverlichting.

Klimaatdoelstelling

Om de klimaatdoelstellingen te behalen heeft de Europese Commissie besloten dat kwikhoudende lampen dit jaar in de hele EU worden verboden. Het energieverbruik in 2030 moet met 55 procent verminderen ten opzichte van 1990. Tegen 2050 wil de EU volledig klimaatneutraal zijn. Vastgelegde richtlijnen moeten onze fabrikanten in staat stellen om lichtbronnen te ontwerpen die duurzamer en efficiƫnter zijn.

Timing

Vanaf 25 augustus 2023 geldt dit verbod ook voor de fabricage van alle T5- en T8-fluorescentielampen.

Niet-lineaire fluorescentielampen, zoals de TL-D U en de TL-E Circular (T9) blijven nog in omlooop tot begin 2025. Hetzelfde geldt voor lineaire fluorescentielampen voor de retail en de voedingsindustrie.

Voor toepassingen inzake veiligheidsverlichting mogen lineaire fluorescente lampen nog tot begin 2027 in productie en verkoop blijven.

LED-alternatief

De overschakeling naar een LED-oplossing komt in een stroomversnelling terecht en biedt heel wat voordelen. Zo staan deze alternatieven garant voor een lange levensduur en een lage energiekost. Vergeleken met fluorescentielampen bieden ze betere lichtresultaten en vragen ze om minder onderhoud.

Onze partners bieden een breed assortiment aan LED-alternatieven aan. Dat maakt de overstap een heel stuk makkelijker.

Heb je nog vragen over de fluoban?

Onze verlichtingsmedewerkers staan klaar om al jouw bijkomende vragen te beantwoorden en een gepaste oplossing te vinden voor jouw volgend project.

Deel dit bericht:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email