4

Een selectie van duurzame producten: Sustainable Selection

Wanneer het gaat om klimaatverandering en duurzame ontwikkeling, zijn gedeeltelijke maatregelen niet langer een optie. Als wereldwijde expert in energiedistributie bevestigt Rexel opnieuw zijn engagement voor een duurzamere wereld en lanceert het zijn Sustainable Selection, een weloverwogen selectie van verantwoorde producten en oplossingen om aan uw behoeften te voldoen en te anticiperen op veranderingen in de wetgeving. Onze selectie is vandaag veeleisend en zal dat morgen nog meer zijn.

Ontdek onze Sustainable Selection

Als uw jarenlange partner in elektrificatie en energie-efficiëntie streven wij er voortdurend naar om uw bedrijf gemakkelijker, efficiënter en duurzamer te maken. Vandaag voeren we onze inspanningen op via onze Sustainable Selection en bieden u de meest verantwoorde producten aan: producten die de minste impact hebben op de planeet, ethische waarden respecteren en bijdragen aan de energietransitie.

We staan nog maar aan het begin van dit avontuur en we zullen ons uiterste best doen om u transparantie te bieden over onze selectiecriteria, die steeds veeleisender zullen worden en u te helpen de juiste keuze te maken uit ons assortiment producten en merken.

De producten van Sustainable Selection in een oogopslag

Het is eenvoudig: wanneer u een product zoekt op Netstore, zoek dan naar het pictogram van de Sustainable Selection op de betreffende producten. Dit pictogram vindt u ook op de productpagina, waar u meer kunt lezen over waarom het product geselecteerd is.

Met dit pictogram kunt u een selectie van producten identificeren die voldoen aan uw verwachtingen op het gebied van duurzaamheid en die de energietransitie bevorderen.

Steeds strengere selectiecriteria

De Sustainable Selection-producten van Rexel worden geselecteerd op basis van de volgende criteria:

Toegewijde leveranciers

Producten van leveranciers die het Duurzaamheidscharter hebben ondertekend. Zij verbinden zich ertoe om te voldoen aan strikt gedefinieerde sociale -en milieunormen.

—Verplicht—

+

Producten die bijdragen aan de energietransitie

Producten die een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot tijdens het gebruik.

De beste producten met ecolabel in hun categorie

Producten die voldoen aan de certificeringsvereisten van geselecteerde milieukeurmerken.

Producten met de beste ecologische voetafdruk in hun categorie

Producten die de beste ecologische voetafdruk in een specifieke categorie garanderen.

Circulariteit

Producten ontworpen om afval te minimaliseren en circulariteit te bevorderen.

Binnenkort beschikbaar!

Voorbeeld van een product dat voldoet aan onze selectiecriteria

Een duurzaam, ambitieus, veeleisend en progressief programma

Sustainable Selection is een programma in ontwikkeling dat we de komende jaren zullen blijven uitrollen. We zullen onze selectiecriteria aanscherpen aan de hand van de vier geïdentificeerde categorieën waarin we actie ondernemen om milieu- en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

Energie-efficiëntie

Bijdrage aan de klanttransitie: energiebesparing, intelligente systemen, eenvoud

Circulaire economie

Gebaseerd op de principes van de circulaire economie: duurzaamheid, herstelbaarheid, recycleerbaarheid

Ecologische voetafdruk

De impact op het milieu en de maatschappij gedurende de hele levenscyclus: CO2-uitstoot, grondstofverbruik, enz.

Verantwoordelijkheid in de hele waardeketen

Bewaken van voordelen en risico’s in de hele waardeketen: veerkracht, voordelen, leefbaar loon, ethiek, naleving

2023

Lancering van onze
Sustainable Selection

Onze adviserende rol in de komende jaren versterken, op het kruispunt tussen klanten en fabrikanten.

80%

Van onze toegewijde leveranciers die ons Charter hebben ondertekend

Objectieven 2023 (groepsniveau)

Picto-darkblue

Internationale lancering van de
Sustainable Selection

Icône

Geëlektrificeerd door het idee?
Laten we samenwerken om een duurzame toekomst mogelijk te maken! 

Met onze Sustainable Selection helpen wij u een weloverwogen keuze te maken voor uw producten en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Tegen 2050 is het onze ambitie om de een netto nul uitstoot van broeikasgassen te hebben.

Samen kunnen we dat waarmaken.

Onze antwoorden op uw vragen

Wij zijn ervan overtuigd dat onze rol als distributeur, op het kruispunt van de waardeketen tussen klanten en fabrikanten, cruciaal is voor het oplossen van de uitdagingen van vandaag. Als reactie op de urgentie van de situatie en de groeiende vraag van onze klanten, voeren wij onze actie op met de lancering van deze selectie. Hoewel we al onze producten met expertise selecteren, hebben de producten met het Sustainable Selection-pictogram aan extra strenge duurzaamheidscriteria voldaan. We staan aan het begin van een veeleisend en ambitieus doorlopend proces dat er uiteindelijk toe zal leiden dat we nog duurzamere producten kunnen aanbieden. Dit is alleen mogelijk door samen en in coördinatie met de hele waardeketen (eindgebruikers, klanten, Rexel en leveranciers) op te treden.

De selectie is gebaseerd op duurzaamheidscriteria en niet op prijsoverwegingen. Duurzame producten kunnen soms – maar niet altijd – duurder zijn dan vergelijkbare producten omwillen van andere productiemethoden of materialen, of duurdere technologieën. Deze producten bieden vaak voordelen op de lange termijn, zoals energiebesparing, meer duurzaamheid en minder impact op het milieu. Bij Rexel streven we ernaar om onze klanten de eerlijkste en meest concurrerende prijzen te bieden.

Rexel hecht veel belang aan het definiëren van duidelijke regels voor de meest geschikte verpakking om afval te verminderen. Dit strategische initiatief wordt parallel met de leveranciers uitgevoerd om de verpakking te beperken tot wat strikt noodzakelijk is voor de behoeften van het product. U kunt het nu al zien en u zult het de komende maanden nog meer zien.

Met de Sustainable Selection versterkt Rexel zijn engagement om u te helpen de uitdagingen van de energietransitie aan te gaan. Ontdek onze andere diensten en oplossingen die een duurzame toekomst mogelijk maken.

With its Sustainable Future Selection, Rexel is stepping up its commitment to support you in meeting the challenges of the sustainable transition. Discover our other services and solutions that make a sustainable future possible.
Name of the solution or service

Quick description of the service or solution in 3 to 4 lines

Name of the solution or service

Quick description of the service or solution in 3 to 4 lines

Name of the solution or service

Quick description of the service or solution in 3 to 4 lines

Name of the solution or service

Quick description of the service or solution in 3 to 4 lines

Onze engagementen

Als promotor van energiebeheeroplossingen en -diensten plaatst Rexel de energietransitie in het middelpunt van zijn waardecreatiestrategie en toont daarmee zowel zijn ambitie als zijn engagement om aan een duurzame toekomst te bouwen.

Partner4Planet,

het strategische versnellingsprogramma tussen Rexel en zijn leveranciers voor een duurzame toekomst

Toegewijde leveranciers

De betrokkenheid van leveranciers, dienstverleners en onderaannemers en verantwoord inkopen zijn voorwaarden voor onze Sustainable Selection. Daarom houden wij bij onze selectie alleen rekening met leveranciers die het Charter voor Verantwoordelijke Leveranciers hebben ondertekend. Dit Charter definieert de verplichtingen die moeten worden aangegaan op het gebied van ethiek, mensenrechten, bescherming van de rechten van werknemers, milieubescherming en toegepaste wetten en richtlijnen. Het Charter vormt de basis van een duurzame zakelijke relatie gebaseerd op vertrouwen tussen Rexel en haar leveranciers.

Door haar leveranciers en partners bij initiatieven voor duurzame ontwikkeling te betrekken, kan Rexel duurzame processen in de hele waardeketen beïnvloeden en bevorderen. We staan nog maar aan het begin en zullen geleidelijk onze normen bij de selectie van onze leveranciers verhogen. Deze geïntegreerde aanpak bevordert de levensvatbaarheid op lange termijn, wekt het vertrouwen van belanghebbenden en draagt bij aan een veerkrachtiger en verantwoorder bedrijfsecosysteem.

De Rexel Groep streeft ernaar dat 80% van zijn leveranciers het charter tegen eind 2023 ondertekent.

Producten die bijdragen aan de energietransitie

De energietransitie is noodzakelijk om klimaatverandering tegen te gaan door de grote rol die de productie en het verbruik van energie spelen bij de uitstoot van broeikasgassen, de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de uitstoot wereldwijd, rekening houdend met bouwmaterialen en uitstoor die verband houden met de exploitatie*.

Het renoveren van gebouwen om ze energie-efficiënter te maken is een grote uitdaging voor de energietransitie. Rexel heeft gekozen voor een pragmatisch kader om van engagement over te gaan tot actie, wat resulteert in een selectie van producten en technologieën om de energie-efficiëntie van gebouwen en activiteiten te verbeteren: LED-verlichting, hernieuwbare energiebronnen (zonne- en windenergie), warmtepompoplossingen, intelligente gebouwoplossingen voor energieoptimalisatie (communicatietechnologieën die de hoeveelheid verwarming, verlichting en/of energieverbruik automatisch aanpassen aan de bezettingsgraad op een bepaald moment of aan het strikte minimum.) Ook hier zullen we ons aanbod voortdurend aanpassen om de meest efficiënte technologieën die beschikbaar zijn op te nemen en tegelijkertijd te voldoen aan de huidige regelgeving.

We zullen onze selectie geleidelijk aan gaan aanpassen om de meest efficiënte technologieën die beschikbaar zijn op te nemen en om in de pas te blijven met de huidige regelgeving.

*The role of buildings in addressing climate change | World Economic Forum (weforum.org), Sarah Golden, Senior Analyst & Verge Energy Chair, Greenboz Group)

De beste producten met ecolabel in hun categorie

Consumenten vertrouwen vaak op bekende en gevestigde energielabels als informatiebron bij het nemen van duurzame aankoopbeslissingen. Een energielabel van een derde partij wordt als een betrouwbare bron beschouwd als het een onafhankelijke en geloofwaardige beoordeling geeft van de milieuprestaties van een product. Deze keurmerken zijn objectief en onafhankelijk en zijn gebaseerd op transparante criteria en normen die ondersteund worden door een robuust certificeringsproces.

Er is een lange lijst van energielabels in de energiesector. De Sustainable Selection van Rexel houdt alleen rekening met de meest relevante labels, afhankelijk van de expertise van de organisatie, het kwalificatieniveau van de milieuprestaties, de geografische reikwijdte en productspecificiteit, evenals de erkenning binnen de betrokken industrieën en consumentenkringen. 

De lijst van erkende energielabels zal geleidelijk worden uitgebreid door een besluit van een intern comité van deskundigen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Producten met de beste ecologische voetafdruk in hun categorie

Rexel gaat zelfs nog een stapje verder in zijn niveau van aanbeveling, met als hoofddoel onze klanten te begeleiden naar een meer verantwoorde aankoop.

Elk product heeft een impact op het milieu in elke fase van zijn levenscyclus. Dankzij de interne expertise van Rexel en de intelligentie van de Carbon Tracker-tool, zijn wij in staat om de beste producten voor een vergelijkbaar gebruik te selecteren op basis van hun CO2-voetafdruk.

Deze methodologie zal geleidelijk worden uitgerold naar alle productcategorieën.

Energie-efficiëntie

Elektriciteit is de energie van de toekomst, een essentiële hefboom in de strijd tegen klimaatverandering, die de duurzame transformatie van energiegebruik en regio’s versnelt. Rexel deelt een grote verantwoordelijkheid met alle spelers in de elektriciteitssector om de uitdaging van de energietransitie aan te gaan. Als promotor van energiebeheeroplossingen en -diensten plaatst Rexel de energietransitie in het middelpunt van zijn waardecreatiestrategie, wat zowel zijn ambitie als zijn engagement om aan een duurzame toekomst te bouwen aantoont.

Circulaire economie

Duurzaamheid, herstelbaarheid en recycleerbaarheid zijn sleutelfactoren om de duurzaamheid op lange termijn en de verminderde impact op het milieu te garanderen van de producten die wij verkopen. Ons doel is daarom om steeds selectiever te zijn om de principes van de circulaire economie te blijven ontwikkelen en te voldoen aan toekomstige regelgeving.

Ecologische voetafdruk

In de hele waardeketen zet de Groep zich in om zijn CO2-uitstoot en die van zijn partners, klanten en eindgebruikers te verminderen. Om dit te bereiken is een van de prioriteiten van Rexel om op te treden als gids en adviseur voor zijn klanten.

Het is onze rol om de invoering van koolstofarme oplossingen tegen klimaatverandering te vergemakkelijken.

Verantwoordelijkheid in de hele waardeketen

Om levensvatbare en effectieve duurzaamheid te garanderen, is nauwkeurige zichtbaarheid in de hele waardeketen nodig.

  • Wat zijn de gevolgen van onze beslissingen voor onze klanten, leveranciers en werknemers?
  • Leidt ons beleid echt tot sociale voordelen?
  • Krijgen de mensen die in onze waardeketen werken een eerlijk loon waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien?
  • Worden fundamentele ethische principes volledig gerespecteerd in elk stadium van de waardeketen?
  • Voldoen wij volledig aan wetten en officiële vereisten?

 

Als wereldwijde distributeur stimuleert en promoot Rexel voortdurend duurzame praktijken in de hele waardeketen.

Partner4Planet

Dit strategische partnership programma met onze belangrijkste leveranciers is gericht op het implementeren van concrete acties die gestructureerd zijn volgens een nauwkeurig stappenplan, om zo onze milieu-impact in onze gezamenlijke acties te verminderen.

Partner4Planet definieert de 4 pijlers van het verantwoordelijke stappenplan van Rexel met zijn leveranciers:

Duurzame levering & waardecreatie

Optimalisatie van de toeleverings-keten

Circulaire modellen

Positieve reputatie