5
Unata – Aarschot

Compleet geautomatiseerde en gestuurde LED-oplossing in functie van behoefte en activiteit

Eind vorig jaar nam Unata, een maatwerkbedrijf voor intern geïntegreerde logistieke oplossingen, gevestigd in Aarschot, zijn intrek in de vernieuwde kantoren. Het kantoorgebouw bestaat uit verschillende ruimtes van waaruit engineers, accountmanagers en administratiediensten operationeel zijn. De beste verlichtingsoplossing bepalen ging gepaard met een grondige voorafgaande studie.

Sturing en automatisatie

Kantoorruimtes die ondergebracht worden in een betonnen nieuwbouwstructuur leveren zelden de beste akoestiek. Unata was bij aanvang van het project op zoek naar verlichting die aan bepaalde vereisten voldeed. Naast de klank, was ook het energiebesparend aspect van belang. Ze streefden dan ook naar een complete LED-oplossing die volledig automatisch kon aangestuurd worden in functie van de behoefte en activiteit. “Iemand die kantoorwerk verricht heeft een andere lichtbehoefte dan iemand in de werkplaats”, licht Paul Luyten van Unata toe. “Sturing was hier dan ook de basisvereiste. Als er niemand aanwezig is, gaat de verlichting automatisch uit, zonder enige aanwezigheid van een drukknop. Bovendien was het esthetisch aspect van de armaturen ook niet onbelangrijk. Het oog wil ook wat.”

Optimale lichtverdeling

Er volgde dan ook een grondige voorafgaande studie, die deel uitmaakte van een afstudeerproject van een student van Hogeschool Thomas More, met tal van berekeningen rond verlichting, automatisatie en KNX in samenspraak met de automatiseringsafdeling van Unata en het Lightlab-team van Rexel en “het product dat het best voldeed aan de gevraagde eisen was de Indiviled Direct Dali armatuur van Ledvance”, aldus Kris Willekens van Rexel. “Het zijn toestellen met heel veel verschillende mogelijkheden, die perfect aan de vereisten voldeden”. “De Indiviled kan gebruikt worden als enkelvoudig toestel, maar in deze opzet werd er gekozen voor een op maat gemaakte lichtlijn”, vervolledigt Rik Braeckmans van Ledvance. “De gependelde lichtlijnen hebben een heel lage verblinding met een UGR die lager ligt dan 16 en het toestel zorgt voor een optimale lichtverdeling. Gezien er nood was aan sturing is er in elk toestel een DALI driver geplaatst die individueel werd geprogrammeerd, wat uiteraard positief is voor de levensduur. Er werd gekozen voor twee verschillende lengtes van 120 en 150 centimeter.”

Industriële look behouden

Er werd bij aanvang van het project bewust gekozen om geen plafonds te steken, gezien Unata in de industriële sector actief is en het visuele, technische aspect van het gebouw wou behouden. “What you see is what you get” dus, vandaar de keuze om via gependelde toestellen alles zo mooi, maar toch zo industrieel mogelijk af te werken, tussen de zichtbare kabelgoten heen. Het resultaat mag er zijn. Maar liefst 138 toestellen met een totale lengte van 188 meter. Het eindplaatje oogt strak en tegelijkertijd onopvallend. “Ledvance produceert in eerste plaats algemene, functionele verlichting, maar tracht met een extra dimensie in deze armaturencollectie toch iets decoratiever uit de hoek te komen”, besluit Rik.

Aansluitingsmogelijkheden

Indiviled biedt tal van aansluitingsmogelijkheden. Indiviled kan omgebouwd worden van afzonderlijk armatuur tot lichtlijn, maar daarvoor dient de zijdelingse afsluiting van beide armaturen verwijderd te worden. Daarna kan er verbonden worden via een Light line connector en Through wiring kit. De meeste toestellen zijn gependeld met de Suspension wire die afzonderlijk te bestellen is.