12
Tunnel de Cointe – Luik

Vernieuwd brandvrij kabelmateriaal in tunnel na overstromingen

In juli 2021 werd de Tunnel de Cointe getroffen door de zware overstromingen in de regio. Deze zomer voerde Sofico, de Waalse financieringsmaatschappij voor infrastructuur, uitgebreide herstellingswerken uit. Rexel werd mee in dit project betrokken met installateur Genetec en leverde de kabel, kabelgoten en toebehoren volgens een zeer strikte planning. 

De Tunnel de Cointe is een tunnel van 1,6 kilometer, gelegen in de Luikse binnenstad. De tunnel maakt deel uit van een reeks van drie tunnels die het noord-zuidverkeer uit de stad houden. Sinds 4 juli van vorig jaar was een heel deel van de verbinding tussen de knooppunten volledig gesloten na de schade door de zware overstromingen in de regio. De werkzaamheden werden uitgevoerd op de rechteroever van de Maas, ter hoogte van de overdekte loopgraven Kinkempois en Grosses Battes. De bedoeling was om de basisverlichting in de twee tunnels te kunnen installeren en operationeel te krijgen voor de heropening eind augustus.  

Er werd een volledige projectstudie uitgevoerd samen met het bedrijf Schreder. Tijdens de vakantieperiode werd een team van 25 personen dag en nacht ingezet om de werken tijdig te kunnen uitvoeren. Gezien de urgentie en de uitdaging die dit project met zich meebracht, heeft Rexel de nodige acties ondernomen om de gevraagde diensten uit te voeren voor Genetec en andere onderaannemers. Er werden onder andere nieuwe brandvrije kabels van B-Cables en kabelgoten van OBO geleverd. Deze brandwerende kabelgoten voldoen aan de laatste veiligheidsnormen. De extra bestellingen die op het laatste moment volgden werden steeds met de nodige flexibiliteit opgevolgd en geleverd.   

Momenteel gaan de werken tot en met december verder door tijdens de nacht, waaronder de installatie van de versterkingsarmaturen. De werken aan de volgende tunnel zullen in 2023 en 2024 eveneens door Genetec worden uitgevoerd.