Maar waar de overgang naar een elektrische wagen relatief eenvoudig kan verlopen, krabben bouwbedrijven zich wat harder achter de oren. Zwaar bouwmaterieel zoals torenkranen vragen om een zware netaansluiting, terwijl die vaak niet aanwezig is op een werf. Near grid Solutions ontwikkelt daarom mobiele batterijsystemen die de elektrificatie van werven faciliteren. Geen evidentie, door de diversiteit aan nettopologieën en verbruikers. De energie-efficiënte blue e³ transformatoren van EREA brachten gelukkig soelaas. Duurzame kwaliteit, made in Belgium.
Dieselgeneratoren op een werf? Als het van Near grid Solutions afhangt zijn die binnenkort verleden tijd en evolueren we naar ‘schone’ werven. Het jonge bedrijf uit Lokeren heeft een duidelijke missie: bouwwerven helpen vergroenen. Daarom legt het zich toe op het ontwerp en de productie van mobiele batterijsystemen die de verschillende verbruikers op de werf van stroom kunnen voorzien. Ja, zelfs torenkranen. Want dankzij de plug-and-play oplossingen van Neargrid kan ook het hoge piekvermogen waar dergelijke kranen bij opstart om vragen met een beperkte elektrische netaansluiting opgevangen worden.
Een ontwikkeling die niet zonder slag of stoot kwam. Om de mobiele batterijsystemen inzetbaar te maken op elke werf in België, moeten ze met de verschillende nettopologieën aan de slag kunnen. Zo is er in Brussel nog een oud 3 x 230 V net aanwezig, terwijl het in andere regio’s om een 3 x 400 V net gaat. Daarnaast moeten ze aan allerhande verbruikers gekoppeld kunnen worden. Dus ook aan die torenkranen van hierboven, die vaak met frequentiegestuurde drives werken. Goed voor het energieverbruik, maar complex om de lekstromen die stroomopwaarts differentieelbeveiligingen kunnen laten trippen, op te vangen.
Een goede transformator, dat was wat Near grid Solutions nodig had. Maar niet zomaar de eerste de beste. Een duurzame werf vraagt ook om energiezuinigheid. Rexel vertegenwoordiger Mathias De Jaeger stelde daarom de blue e³ reeks van EREA voor: De ECT22000/IRC en ECT44000/IRC. Niet alleen de energieprestaties overtuigden, ook de IRC eigenschap (in rush current) van deze toestellen. Een transformator koppelen aan het net vraagt een inschakelstroom die vrij hoog is. IRC transformatoren hebben niet meer nodig dan de nominale stroom, een domein waarin EREA al jaren pioniert. En ook de laatste eis van Neargrid, om lekstromen aan de ingang (netzijde) en uitgang (werfzijde) te scheiden, vinken deze toestellen probleemloos af. Zo zijn er geen aanpassingen nodig stroomopwaarts in het circuit voor lekstroombeveiliging.
Zoals steeds wist Rexel perfect de brug te slaan tussen fabrikant en eindklant. Het resultaat is een mobiel batterijsysteem dat zich plug-and-play in bestaande processen laat integreren. Maar Rexel gaat ook nog een stapje verder in dit project. Door een minimale hoeveelheid op voorraad te houden, is er steeds een logistieke buffer voor Near grid Solutions. Zo kunnen ze hun klant altijd snel bedienen.
Betrokken bij het project
- Eindgebruiker: Near grid Solutions
- Fabrikant: EREA
- Rexel: Mathias De Jaeger