1 petabyte aan data betrouwbaar en veilig verwerken en opslaan
Het Luxemburg Institute of Health (LIH) is één van de grote onderzoeksinstituten op vlak van gezondheidszorg in Luxemburg. Om ook de komende jaren baanbrekend werk te blijven verzetten dat levens kan redden, wilde het zijn IT-infrastructuur uitbreiden. Redundantie was het sleutelwoord. Sterke partners een noodzaak. Integrator Conostix koos voor de technologie van Panduit om alle eisen af te vinken. Rexel stond in voor de logistiek coördinatie.
De missie van het LIH is door de toepassing van kennis en technologie die voortkomt uit kwalitatief onderzoek een directe en significante impact te hebben op de volksgezondheid. Het Belgische instituut dat hier qua werking het dichtste tegen aanleunt is Sciensano. Maar waar de meeste onder ons Sciensano pas goed leerden kennen door de coronacrisis, heeft LIH al eerder een reputatie opgebouwd bij het brede publiek voor zijn vooraanstaand onderzoek.
AI en ML vragen veel datacapaciteit
LIH spitst zijn inspanningen, verspreid over zes sites in Luxemburg, toe op twee domeinen: kanker en immuniteitsstoornissen. “Vooruitgang in medisch onderzoek wordt vandaag ook voortgestuwd door de toepassing van artificiële intelligentie en machine learning”, opent John-Yves Bertrand, IT Infrastructure Team Leader bij LIH. “Dat wil zeggen dat onze 470 medewerkers en onderzoekers bergen aan data veilig moeten kunnen opslaan en verwerken. Onze bestaande data-infrastructuur liep wat dat betreft tegen zijn limieten aan. Want de volumes zullen alleen maar groeien.”
Schaalbaarheid
Om te anticiperen op problemen schreef LIH in 2021 een openbare aanbesteding uit om een nieuwe datacenterinfrastructuur te bouwen. Bovenaan het lijstje van eisen van het LIH stond schaalbaarheid. “Onderzoek is constant in beweging. We wilden een infrastructuur die we in functie van de noden konden reconfigureren, zodat we een future proof oplossing in handen kregen.” Tweede punt op de agenda: een redundante en dus betrouwbare werking. Deze systemen mogen onder geen beding uitvallen omdat ze realtime onderzoek aansturen en gevoelige informatie behandelen. “Daarnaast was de energetische efficiëntie van wat er gebouwd werd een belangrijk aandachtspunt.”
Koeling en koper en fiber databekabling maken het verschil
De technologie die het beste beantwoordde aan alle wensen van LIH? Voor specialist in databeveiliging Conostix was dat een no-brainer. Business & Sales Development manager Jean-Marc Servais: “Enkel met de kasten van Panduit konden we een oplossing bouwen conform het lastenboek van de klant. Enerzijds door de Cold Aisle Containment technologie. Die zorgt voor een efficiënte koeling van de systemen, zonder enige hotspots, door de koude en warme luchtstromen van elkaar te scheiden. Anderzijds door de voorafgemonteerde databekabeling in koper (QuickNet™) en glasvezel (HD Flex™). De infrastructuur wordt gedupliceerd over twee zalen, die een identieke copy zijn van elkaar. Om de juiste connectiviteit te hebben die ook die enorme volumes aan data kan verwerken, weten we dat we op Panduit kunnen vertrouwen.”
Vierhonderd servers
Cijfers of van te duizelen overigens. Toch als u niet thuis bent in medisch onderzoek, wat daar zijn deze te verwerken volumes gemeengoed. De vierhonderd fysieke servers, die de twee zalen samen tellen, zijn goed voor een opslagcapaciteit van 2,5 petabyte en een RAM geheugen van 15 terabyte. Daarvoor bouwde Conostix met de Panduit technologie in totaal twaalf kasten samen. “Binnenin is alles aanwezig voor die flexibiliteit die LIH wenste. Een mooi voorbeeld is de PanMPO/MTP Connector. Deze kan je on site zonder enige tool veranderen van gender (mannelijk naar vrouwelijk en terug) en polariteit. Dat maakt het makkelijker om in de toekomst veranderingen of toevoegingen te doen. Of de SmartZone™ G5 iPDUs die een hogere output densiteit en meer vermogenscapaciteit mogelijk maken vanuit één enkele power distribution unit”, licht Erik Adriaenssens, Territory Accountmanager Panduit, enkele componenten toe.
Deadline gehaald
Het leggen van deze puzzel tot een oplossing op maat van het LIH, daar stond Conostix voor in. Conostix draagt als enige in Luxemburg het label ‘gold partner’ maar is volgens Adriaenssens, nog veel meer dan dat. “Ze zijn echt onze ambassadeur voor Luxemburg”, vertelt hij enthousiast. Dit is niet het grootste project dat al met onze technologie gerealiseerd is, maar wel één van de meest complete waar alles van ons gamma in aan bod komt. Zonder kennis van zaken, van onze producten en onze organisatie, van de manier van werken van LIH en van de infrastructuur in het Luxconnect datacenter in Bissen zelf, was dit nooit zo goed gelukt. We zijn erin geslaagd alles te bouwen volgens de specificaties van de klant en binnen de vooropgestelde deadline.”
Altijd verder werken
Adriaenssens en Servais stippen nog een tweede sleutel tot succes aan in dit verhaal: de rol van Rexel. “Ook daar is kennis van zaken nodig, om een project van deze omvang tot een goed einde te brengen”, leggen ze uit. Het datacomteam Wallonië binnen Rexel bewees dus zijn meerwaarde. Anne-Françoise Genot en Laurent Peiffer stonden in voor de opvolging: “Zorgen dat Conostix altijd kon verder werken was onze missie. Er werd gewerkt met just-in-time leveringen, omdat er maar beperkte ruimte beschikbaar was in het datacenter. Dat vergt een enorme planning en een goede communicatie. We waren gelukkig niet aan ons proefstuk toe. Er was al een basis van vertrouwen tussen Conostix, Panduit en Rexel. Je komt altijd wel obstakels op de weg tegen, maar we hebben in een open sfeer samen naar oplossingen gezocht om de timing en het budget te respecteren.”
Klaar voor de toekomst
Met een heel tevreden klant tot gevolg. Dat ze meteen de tweede zaal mochten bouwen voor LIH was daar het beste bewijs van. “We zijn nu helemaal voorbereid op de toekomst. Onze nieuwe data-infrastructuur is zodanig gebouwd dat we ze zo lang mogelijk zullen kunnen gebruiken, ook als onze noden onderweg veranderen. Op dat vlak hadden we dat lat echt hoog gelegd. Maar door de krachten te bundelen zijn Conostix, Panduit en Rexel hier met vlag en wimpel in geslaagd.”