4
Coccinelle – Sint-Katelijne-Waver

Meer dan 4.450 zonnepanelen voorzien de klimaatregeling van energie

Zonne-energie voor fruit en groenten, ook na de pluk

In Sint-Katelijne-Waver rijzen de gebouwen van Coccinelle op. Groenten en fruit rijpen er in een geregeld klimaat, of liggen er gestockeerd in grote koelcellen. In totaal wordt er zo’n 20.000 m2 continu tussen 2 en 10 graden gekoeld. En dat wordt mogelijk gemaakt dankzij meer dan 4.450 zonnepanelen, aangeleverd door Rexel en geïnstalleerd door PBL.

“Het eerste mooie deel van de installatie hier is de fotovoltaïsche installatie”, zegt Giovanni Besard van PBL. “Dat is een zonnepanelendak geworden, met meer dan 4.450 zonnepanelen van Astronergy verspreid over het dak in een oostwest opstelling.” Via de SMA core-2 omvormers kan 110 kVA opgewekt worden. In de installatie zijn bovendien twee transformatoren van 800 kVA en eentje van 1600 kVA verwerkt. Met de PV-installatie zoals ze nu is, zit er zo’n 56% van de energie in eigen productie. “Het is niet omdat je een aansluiting hebt van zoveel kVA dat je die allemaal gebruikt”, aldus Giovanni Besard. “Op goede momenten zou er bijna een volledig evenwicht moeten zijn om de installatie te laten draaien op de zonnepanelen op het dak.”

“Met de omvormers van SMA zorgen we hier voor een maximale opbrengst in de consumptie van de klant”, zegt Mathias Van Impe van Rexel. “We rekenen dat ze met deze opstelling tussen de 58 en 63% van de eigen consumptie zullen liggen. Op die manier is de terugverdientijd van deze installatie tussen 6 en 12 jaar.”

Meer energiezuinige toepassingen

De fotovoltaïsche installatie is de eerste energiezuinige toepassing van het bedrijf, maar daar stopt het niet. Het bedrijf heeft een enorme koelinstallatie met ammoniak. “En de warmteoverschotten daarvan gaan we recupereren via de vloerverwarming van RBM, die we ook bij Rexel hebben laten uitrekenen en bestellen”, aldus Besard. “Op die manier wordt de vloerverwarming gevoed met de warmterecuperatie van het volledige koelings- en klimaatsysteem.” “Daarnaast genereren we ook ventilatie met gecombineerde koeling”, vervolgt hij. “Via een overschot aan koeling gaan we via een koudwaterbatterij koeling realiseren in kantoorruimtes, met ventilatie van Ventiline. Zo spelen we ook in op 100% zonne-energie, die we ook nog eens gebruiken voor kantoren. We hebben op die manier een dubbele win-winsituatie gecreëerd.”

‘We rekenen dat deze opstelling tussen de 58 en 63% van de eigen consumptie zal liggen. Zo is de terugverdientijd van deze installatie tussen 6 en 12 jaar’

Verlichting

Omdat het dak van Coccinelle natuurlijk gevuld is met zonnepanelen, zijn er geen lichtstraten. “Daarom hebben we ook met Rexel een partij verlichting bekeken, natuurlijk in LED”, aldus Besard. “Hierbij zijn er zones waarbij een lijnverlichting van Philips met DALIsturing gebruikt wordt.” In het gebouw zijn er verschillende compartimenten, zoals grote koelcellen. “Wanneer die geopend worden gaat het licht aan, anders is het uit. In de doorrijzones, waar altijd wel activiteit is, regelt de DALI-sturing de lichtsterkte al naargelang de aanwezigheid van personen.” De groothandel en distributeur van fruit en groenten heeft een erg veelzijdig gebouw, met naast grote koelcellen ook grote hallen met verpakkingslijnen. “Waar er gemanoeuvreerd wordt, werken we met hogere verlichting, ook DALI-gestuurd. Maar op de laadkades zit er ook sturing, waardoor die met activiteit verlicht worden en de andere in de schemering staan.” De verlichting bij Coccinelle is niet alleen aangepast op beweging. “De verschillende zones zijn gekoppeld via KNX-sturing, waardoor er ook kloksturing is.”