4
Boeckenberg Sportcenter – Deurne

Uitgebreide mogelijkheden van Qbus DALI-sturing toegepast in sporthal Boeckenberg

In het Boeckenberg Sportcenter in Deurne werd de traditionele sportverlichting vervangen door LED. De vereiste was dat de verlichting qua intensiteit kon worden aangepast en dat de diverse speelvelden afzonderlijk konden worden bediend om zo een niet meer dan noodzakelijk stroomverbruik te garanderen. De 96 LED-toestellen werden verdeeld over negen rijen op het plafond en dienden aangestuurd te worden met DALI. Installateur Facilitus deed hierbij beroep op de diensten van Rexel en de producten van Qbus, gezien hun flexibiliteit qua leveringen en hun specifieke vakkennis op dit terrein.

De verlichting diende per speelveld aangestuurd te worden, afhankelijk van de gebruikte units. Daarnaast moest de lichtintensiteit ingesteld worden op drie vaste niveaus. De bediening van de verlichting diende compact te zijn en op eenvoudige wijze toegankelijk te zijn voor de diverse gebruikers. Er moest vermeden worden dat de gebruikers de meer geavanceerde instellingen konden gebruiken.

Keuze voor Qbus

Peter Maebe, Rexel: “Door onze ervaring in voorgaande projecten leek het een logische keuze om DALI-sturingen van Qbus aan te bieden. Het is een betrouwbare sturing met een krachtige software om functies toe te passen die veel logica vragen. Gezien er maximum 64 drivers per DALI-bus (QDM01) kunnen aangesloten worden en het hier om 96 toestellen ging, volstonden twee stuks.”

Peter begeleidde samen met Björn Vermeire van Qbus de opstart bij de klant.

Björn Vermeire, Qbus: “Aangezien werfleider Manuel Moyaert van de firma Facilitus al ervaring had met Qbus verliep de opstart zeer vlot. We konden het verlichtingssysteem al volledig testen en bedienen via de drukknoppen op de voorzijde van de modules alvorens de effectieve programmatie plaatsvond. Zo konden we vaststellen dat de armaturen correct functioneerden en de installatie klaar was om te configureren.”

Peter Maebe: “Via het lokale netwerk maakten we verbinding met de Qbus controller (CTD10). De configuratie van de armaturen via de software System Manager III verliep vlot. Ook de toevoeging van sferen en logica verliep zo goed dat we op vraag van de klant nog een extra functie, de “looppadsfeer”, konden toevoegen. Op die manier kan iedereen veilig door de sporthal lopen zonder te veel verlichting en energie te verbruiken wanneer het sportveld niet in gebruik is.

Slimme schakelaars

Peter Maebe: “Voor de bediening vroeg de klant drukknoppen. De slimme schakelaars van Qbus beschikken over LED’s in RGB en bieden daardoor een oplossing voor functieonderscheid. Via een centraal bedieningspunt hebben we drie Qbus-schakelaars in Niko-afwerking voorzien met telkens vier bedieningsstanden. Daarnaast kregen de LED’s per speelveld een andere kleur.

In het bureau werd een Tastu display geplaatst van waaruit iedere lichtgroep individueel kan bediend worden en de sfeer kan bepaald worden. De installatie kan ook bediend worden via een app op de smartphone of computer.”

Manuel Moyaert, Facilitus: “Bij Facilitus zijn we zeer tevreden over de samenwerking met Rexel en de vlekkeloze werking van het Qbus-systeem. Het lukte mij om op een eenvoudige manier nog enkele kleine wijzigingen aan te brengen aan de dimstand van enkele sferen.”

 

Betrokken bij het project Boeckenberg Sportcenter:

Werfleider: Manuel Moyaert van Facilitus
Rexel: Peter Maebe
Qbus: Björn Vermeire