5

Wat is het nut van ventilatiefilters?

De kwaliteit en het nut van een ventilatiesysteem hangt grotendeels af van de filters. Deze zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit op peil blijft en dat het ventilatiesysteem optimaal blijft functioneren. Maar welke soort filters zijn er nu op de markt? Wat is het kostenplaatje? En hoe vaak dien je ze te vervangen?

De ISO 16890 standaard is sinds enkele jaren de wereldwijde richtlijn voor het testen en classificeren van luchtfilters. Deze standaard bepaalt het filterrendement aan de hand van de klassen PM1, PM2.5 en PM10, die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere autoriteiten worden gebruikt als evaluatiecriteria. Door ISO 16890 kunnen er filters gekozen worden op basis van prestaties en het beoogde verbruik.


Voordelen ventilatiefilters

Door goede luchtfiltratie wordt het comfort in huis en de productiviteit van het ventilatiesysteem verhoogd. Doordat stof en allergenen worden verminderd, zullen de symptomen bij allergieën verminderen. Minder stof en vuil in de lucht betekent ook dat alle zaken in huis netter kunnen gehouden worden.


Soorten filters

De meest courante filters zijn de zogenaamde voorfilters (type G3 en G4) en de fijnfilters (F6-F8).

Voorfilters zijn grote filters die de grootste stofdeeltjes tegenhouden die van buiten naar binnen komen. Deze filters beschermen de warmtewisselaar ook tegen vervuiling.

Fijnfilters gaan daarentegen de lucht filteren die in de woning wordt geblazen.


Filterklassen

We verdelen ventilatiefilters in volgende klassen:

  • G4 filters(ofwel EU4) zijn de standaard filters. Deze hebben een filtratiecapaciteit van 90% van de deeltjes groter dan 10 µm. Deze voorfilters worden hoofdzakelijk gebruikt om het systeem te beschermen tegen stof, zand en andere grote deeltjes in de lucht.
  • M5 filters zijn ook voorfilters. Deze hebben echter een nog hogere filtratiecapaciteit tot 50% volgens ISO ePM10 voor deeltjes van 0,3 tot 10 µm.
  • De F6 tot F8 filters zijn fijnfilters. Meestal wordt voor de F7 gekozen. Deze filteren tevens pollen en zijn daarom ideaal voor wie last heeft van een bepaalde allergie.



Vervangen filters

Het is aangeraden om de filters minimum één keer per jaar te vervangen. Bij slechte luchtkwaliteit, wanneer je in een stadsomgeving woont bijvoorbeeld, is het nuttig om dit halfjaarlijks te doen. Indien iemand in de woning last heeft van astma of een allergie kan het nuttig zijn om de filters al na twee maanden te vervangen.

Voor meer info, prijzen en advies rond ventilatiefilters kan je steeds contact opnemen met onze specialisten: ventilation@rexel.be

Deel dit bericht:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email