5

4 energieke vrouwen in een mannenwereld

De wereld van elektrotechniek: het lijkt een sector waarin voornamelijk mannen actief zijn. Vrouwen lijken uit traditioneel perspectief weinig kaas gegeten te hebben van techniciteit, maar deze vier trotse vrouwelijke Rexeliens bewijzen het tegendeel. Alle vier hebben ze een technische opleiding gevolgd en gebruiken ze hun expertise in de dagelijkse ondersteuning van onze klanten. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag laten we hen graag aan het woord.

Klik op de namen om hun getuigenissen te lezen:

31 jaar
Multi Energy Specialist
5 jaar in dienst

Alhoewel er bij ons in de familie niemand een technische achtergrond heeft, was ik altijd gefascineerd door bouwprojecten. Het idee om zelf iets te ontwerpen prikkelde me enorm. Door de interesse in verschillende technieken heb ik ervoor gekozen om de TSO-richting elektriciteit-elektronica te volgen, zodat ik later nog veel richtingen uit kon gaan.

Na een parcours van bijna 10 jaar in twee installatiebedrijven als technisch & administratief bediende en later service coördinator begon ik nauw samen te werken met Rexel. Ik kreeg het gevoel dat ik aan de verkeerde kant van de telefoon zat. Ik trok mijn stoute schoenen aan en heb via mijn Rexel contactpersoon gesolliciteerd voor een interne salesfunctie en ondertussen ben ik verder geëvolueerd tot specialist ventilatie. Ik bekijk met de klant een geschikte oplossing voor zijn project en begeleid hem verder bij het verloop van zijn aankoopproces.

“Een project laat je slagen door jouw kennis en de manier waarop je met de klant omgaat, ongeacht of je nu een man of vrouw bent”

Toen ik pas in dienst was bij Rexel verbaasde het mij dat klanten mij als telefoniste beschouwden. Als ik dan vroeg hoe ik hen kon verder helpen, volgde er een aarzeling of een stilte. Ondertussen weten ze wel beter en begrijpen ze dat mijn technische kennis even groot is dan die van mijn mannelijke collega’s. Uiteraard moet ik bepaalde specifieke vragen ook uitzoeken, maar dat moeten de mannen ook doen.

De mannelijke humor moet je er in onze sector bij nemen. Die is niet altijd even tactvol, maar zeker niet met slechte bedoelingen. Klanten zijn vaak wel vriendelijker tegen een vrouw, dat is dan een troef. Op het einde van de rit geeft het voldoening om een tevreden klant te zien. Een project laat je slagen door jouw kennis en de manier waarop je met de klant omgaat, ongeacht of je nu een man of vrouw bent.

30 jaar
Technical Sales Advisor
2 jaar in dienst

Ik kreeg de passie voor elektriciteit met de paplepel meegegeven. Mijn vader was installateur en mijn broer studeerde ook elektriciteit. Ik volgde hun weg en koos voor de TSO-richting elektriciteit-elektronica. Daarna startte ik nog met hogere studies, maar de grote brok ICT en programmatie zorgden ervoor dat ik schoolmoe werd. Ik ben daarna, na er enkele jaren vakantiejob te hebben gedaan, gestart bij Brico. Na 7 jaar had ik het gevoel dat ik wat bleef hangen en mijn kennis niet verder kon verruimen en waagde ik de stap bij Rexel in een interne salesfunctie.

Zeker op het gebied van domotica is er de laatste jaren enorm veel veranderd. Ik was er 7 jaar uit, maar de basis van vroeger zorgde er wel voor dat ik veel zaken direct weer oppikte. Door opleidingen en hulp van collega’s leer je heel snel bij. Blijven leren en nieuwe uitdagingen aangaan blijft voor mij het belangrijkste onderdeel van mijn job.

“Het wordt nog vaak als abnormaal gezien dat je een technische job doet, maar ik vind het juist een meerwaarde dat ik als vrouw bepaalde zaken anders aanpak dan mijn mannelijke collega’s”

Drie jaar geleden kochten we een huis dat op het vlak van elektriciteit volledig was afgekeurd. We proberen zoveel mogelijk zelf te verbouwen en dan komt die technische kennis wel echt goed van pas. Zelf de schema’s intekenen vormt dus geen probleem.   

Als sinds mijn schooltijd heb ik geleerd om niet te bedeesd te zijn. Ik geef mijn mening en ben zeker niet te verlegen. Ook samen lachen om de “mannengrapjes” maakt de werksfeer aangenaam. Het wordt nog vaak als abnormaal gezien dat je een technische job doet, maar ik vind het juist een meerwaarde dat ik als vrouw bepaalde zaken anders aanpak dan mijn mannelijke collega’s. En zo vullen we elkaar goed aan.

42 jaar
Industrial/tertiair leader Key Account Division
12 jaar in dienst

Ik mocht van thuis niet naar de vakschool gaan, want ik zou mij niet kunnen afweren tegen de jongens. Daarom volgde ik een opleiding telecommunicatie in het middelbaar, gevolgd door een bachelor in elektriciteit-elektronica. Na mijn studies ben ik onder andere bij Telenet terecht gekomen. Ik deed ervaring op in klantenadministratie, werfadministratie en facturatie. In 2010 ben ik bij Rexel begonnen, waar vier jaar later de Key Account afdeling is opgestart en ik de industriële en tertiaire klanten verder hielp. Ondertussen coördineer ik de Key Account afdeling vanuit Herentals, waar ik een team van vier dames stuur. Mijn ambities reiken niet hoger, maar breder. Bij Rexel komen er zeker nog mooie kansen op mijn pad.

“Ik krijg nog steeds een voldaan gevoel als ik de klant zonder blozen van een juist antwoord kan dienen terwijl die het totaal niet verwacht”

Gezien ik de technische kennis uit mijn opleiding niet echt heb toegepast in mijn vorige jobs is het niet altijd makkelijk om bij te blijven met de nieuwe technieken. Maar doordat we in het filiaal in Herentals ook een datateam en een multi energie-team hebben steken we heel veel op van elkaar en helpen we elkaar waar nodig. Ik probeer ook zoveel mogelijk online opleidingen te volgen en word ook regelmatig uitgenodigd bij leveranciers.  

Van kleinsaf aan heb ik altijd wel mijn mannetje moeten staan in een straat vol jongens en via de studiekeuzes die ik maakte. Mij schrikte het dus niet af om een job aan te nemen in een sector die voornamelijk op mannen gericht lijkt. Ik krijg nog steeds een voldaan gevoel als ik de klant zonder blozen van een juist antwoord kan dienen terwijl die het totaal niet verwacht.

48 jaar
Lightlab Specialist
26 jaar in dienst

Als dochter van een elektro-installateur zat de interesse voor het vak er al sinds kleinsaf in. De werkzekerheid die het beroep gaf, zorgde ervoor dat ik de TSO-richting elektriciteit volgde. Na mijn studies bleek het niet zo evident om een job in de sector te vinden. Vrouwen mochten nog geen nachtwerk doen en in de bouwsector moesten ze aparte douches en toiletten voorzien, dus niemand wou mij aannemen. Via het netwerk van mijn vader ben ik bij EIA kunnen beginnen, dat in 2016 werd overgenomen door Rexel. Ondertussen staan er dus 26 jaar dienst op de teller.

“We denken praktischer en logischer en staan stil bij zaken die mannen misschien over het hoofd zien”

Van magazijnier ben ik doorgegroeid naar toonbankmedewerker tot verlichtingsspecialist. Mijn technische kennis pas ik dus dagelijks toe in de verlichting, een segment dat door de jaren heen veel technischer is geworden door de komst van LED. De variatie en afwisseling van taken boeien me enorm. Als er zaken vernieuwen binnen verlichting, dan sta ik te popelen om die te ontdekken en een opleiding te volgen. Ik volg ook opleidingen die verder reiken dan verlichting om bij te blijven met de laatste innovaties.

Vrouwen denken vaak praktischer en logischer. We staan stil bij zaken die mannen misschien over het hoofd zien. Eens de installateurs weten dat je technische kennis hebt krijg je veel respect en doet het er niet toe of je een vrouw of een man bent. Het geeft me veel voldoening om samen te werken met mannen. You are one of the gang.

Rexel Belgium telt momenteel 23,5% vrouwelijke medewerkers en dat aantal blijft groeien. Ook zin in een uitdagende job in een dynamische en duurzame onderneming? Ontdek onze openstaande vacatures en laad volledig op van een carrière bij Rexel!

Deel dit bericht:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email