4
Xaverianen – Brugge

Project Xaverianen - Stad Brugge

Hoe kan ik een complex project overzichtelijk beheren en gebruiksvriendelijk bedienen?

Voor de verlichting en automatisatie van het Xaverianen sportcentrum van Stad Brugge, sloegen Rexel, ABB en FAMIL NV de handen in elkaar om het complex project zo overzichtelijk mogelijk te beheren en gebruiksvriendelijk te bedienen.

Het sportcentrum Xaverianen omvat een ruime sporthal, gevechtssportzaal, danszaal, polyvalente ruimte en repetitieruimtes. In het centrum zijn ook de lokalen van Krachtbalclub Sint-Michiels ondergebracht. De firma FAMIL NV kwam bij aanvang van het nieuwbouwproject aankloppen bij Rexel met de volgende vraag: voorzie KNX-sturing die onder andere dient als monitor van de DALI-noodverlichting.

Koppeling KNX aan noodverlichting
Automatisatie vormt een grote meerwaarde binnen Rexel. De toename aan DALI-stuurbare (nood)verlichting laat onze specialisten toe om een geïntegreerd systeem uit te werken. Dit werkt kostenbesparend, zowel op het gebied van installatie als op het onderhoud. Manuele, periodieke controles zijn niet meer nodig en de klant behoudt steeds een volledig overzicht van de actuele werking van zijn installatie. Na een grondige studie door onze specialist werd het KNX-netwerk geconfigureerd en gekoppeld aan de noodverlichting. Voor de noodverlichting zelf werd een beroep gedaan op de Evago-toestellen van ABB/Van Lien, die het project mee in detail hebben opgevolgd. Er werd resoluut gekozen voor DALI-noodtoestellen vanwege de mogelijkheid tot real-time analyse van het netwerk en de individuele toestellen. De eindklant wenste vooraf een garantie van de goede werking van het geheel en door de visualisatieserver van ABB konden ze dit op voorhand testen.

Samenwerking
FAMIL NV is zeer goed vertrouwd met sturing en noodverlichtingssystemen. De combinatie van die twee aspecten in één systeem met de nodige analyse is echter een complex gegeven, waar zowel Rexel als ABB de nodige ondersteuning konden bieden. Reeds tijdens de ruwbouwfase werd een eerste werfbezoek met alle betrokken partijen georganiseerd. Het grote voordeel hiervan was dat zowel de werfleiding, alsook de specialisten van Rexel en ABB directe inbreng hadden op het gebied van bekabeling, plaatsing en lichttechnische aspecten volgens de wetgeving. Een duidelijke communicatie tussen alle partijen gedurende het volledige project was hierbij essentieel. Ondanks het feit dat er een zeer strak schema moest gerespecteerd worden qua planning, levering en plaatsing, hebben alle partijen ervoor gezorgd dat er steeds hands-on oplossingen geboden werden op de werf, wat sterk gewaardeerd werd en het project ook vlot liet verlopen binnen de te volgen tijdsplanning.

Over Evago
Alle LED-noodverlichtingstoestellen zijn uitgerust met een volwaardige DALI-driver. Met dergelijk DALI-systeem kan er niet enkel vanuit de KNX/DALI gateway een commando worden doorgestuurd naar elk individueel toestel, maar is er ook de mogelijkheid om in real-time de toestand van de verschillende componenten en parameters te registreren. Door hier een automatisch, digitaal logboek aan te koppelen, is de eindgebruiker gevrijwaard van een periodieke, manuele controle.

Contacteer een KNX-specialist
Contacteer een verlichtingsspecialist