4
Justitiepaleis – Namen

Meer dan 400 kilometer datakabel voor nieuw justitiepaleis

Samenwerking uit het boekje

In Namen wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een nieuw justitiepaleis. Een uniek project qua omvang en qua vereisten. Equans, die verantwoordelijk is voor alles wat de elektrische technieken aangaat, wist dat het op betrouwbare partners moest kunnen rekenen. Een kolfje naar de hand van de tandem Legrand – Rexel om de juiste technologiekeuzes te maken en een vlotte logistiek te verzekeren.

Er wordt niet elk jaar een nieuw justitiepaleis gebouwd. Maar toch is dit in Namen, dat op de site van de voormalige Leopoldkazerne komt, nog net dat tikkeltje uitdagender. Het complex van maar liefst 34.600 m² zal naast veertien zittingszalen en één assisenhof immers ook de nieuwe DAB-dienst (Directie beveiliging) van de Federale Politie huisvesten. En dat heeft zo zijn impact op de technieken. Tijdens de loop van het project werd duidelijk dat die voor een deel perfect gescheiden moeten zijn, wat de nodige aanpassingen met zich meebracht en de nodige flexibiliteit van de aannemers.

Alles wat elektriciteit aanging, lag gelukkig in de kundige handen van Equans, een wereldwijde referentie op vlak van multitechnische installaties en onderhoudsdiensten. Bekabeling (elektriciteit en data), schakelmateriaal, vloerdozen, borden, noodstroomvoorziening, elektrificatieproducten … Een hele boterham dus om de juiste keuzes in te maken en een enorm volume aan materiaal om te verwerken. Om een indicatie te geven: in de offerte ging het alleen al voor de data om 400 kilometer bekabeling die nodig was.

Equans doet daarvoor al jaren een beroep op de expertise van Rexel om het passend technische advies te geven en de leveringen op het juiste moment naar de werf te brengen. Voor Rexel is de keuze voor Legrand in dit project vanzelfsprekend. Door de breedte, de diepte en de sterkte van het gamma. Legrand is bijvoorbeeld de enige partij op de markt die met zijn oplossing aan de eisen rond noodstroomvoorziening kon tegemoetkomen. Ook met zijn racks met beperkte inbouwdiepte weet Legrand het verschil te maken in dit project.

Een tweede doorslaggevend element is het vertrouwen dat in de loop der jaren en projecten tussen de drie partijen gegroeid is. Er is sprake van een tripartiet, waar achter elk product dankzij de korte communicatielijnen en de technische ondersteuning een echte oplossing schuilgaat. Onontbeerlijk in een project van deze omvang, waar er altijd wel onvoorziene omstandigheden opduiken. Maar dankzij de goede samenwerking is alles volgens Equans op vlak van communicatie en leveringen magnifiek verlopen. De oplevering van het justitiepaleis is voor volgend jaar.

 

Betrokken bij het project

  • Installateur: Equans – Rudy Renard
  • Fabrikant: Legrand – Vincent Menier
  • Rexel: Matyas Simon