8
Bouwonderneming Juri – Zele

Energiemanagement: de oplossing voor hoge energiekosten

Bouwbedrijf laat zijn verbruik optimaliseren met KNX-technologie

Vandaag zoeken steeds meer bedrijven in allerhande sectoren naar manieren om de energiekosten laag te houden. Vooral verbruikspieken moeten worden afgezwakt. Ook overproductie door eigen opwekking mag niet verloren gaan. In het bouwbedrijf Juri gaan ze op zoek naar een efficiënte manier om hun energie te beheren. Geert Schepens, preventieadviseur bij Juri, en Kris Hoogewys, vaste partner voor elektriciteitswerken bij Juri, staan onze redactie te woord.

Wie is Juri

Juri, de bouwonderneming te Zele met een prefabbetonafdeling, levert jaarlijks ruim 25 werven van a tot z af. Met 180 mensen in dienst is het bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke speler op de Belgische markt voor de constructie van appartementen en rusthuizen, maar ook de aanvragen voor complexe industriebouw en grote woningprojecten stijgen.

“We ondersteunen Juri vanaf een middenspanningsaansluiting van 12.000 volt tot het laatste stopcontact in een vergaderzaal. Ook bij brand- en inbraakdetectie, de toegangscontroles en de installatie en het beheer van zonnepanelen en laadpalen helpen we Juri verder”, schetst Kris Hoogewys, zaakvoerder van Elektrotechniek Hoogewys.

 

 

Oplossing voor prangende verbruiksproblematiek

Als vaste partner van Juri, staat het team van Kris niet alleen in voor de elektriciteitswerken op Juri’s eigen sites en burelen, maar biedt het ook ondersteuning aan werfleiders, plaatst het werfinstallaties en installeert het alle elektrische voorzieningen op de werf. Uit de nauwe samenwerking van ruim 10 jaar vloeit ook het vertrouwen voort om te reageren op de stijgende energieprijzen. “Daar waar de energiekost vroeger slechts een kleine spie van de taart was, weegt de kost vandaag enorm door”, bevestigt Geert Schepens. “We zijn genoodzaakt een oplossing te vinden op deze moeilijke oefening”, voegt Geert er nog aan toe.

Doordat Juri snel inzag dat elektrificatie in de vloot noodzakelijk was, startte de uitwerking van het energiemanagementsysteem jaren terug bij de installatie van een aantal laadpalen en een park zonnepanelen. Toen het bedrijf extra laadpalen wilde installeren, deed Kris een beroep op Rexel om de complexere voorkeursschakelingen uit te dokteren. Het antwoord vonden ze bij Schneider.

“Momenteel heeft het bouwbedrijf alle benodigdheden om energie-efficiënt te werken. Alleen communiceren alle onderdelen nog niet met elkaar om energieroutines in te stellen. We hebben alle schakelmogelijkheden vorig jaar ingesteld; nu rest ons enkel het finetunen”, zegt Kris optimistisch. Duidelijk is wel: “We moeten eerst inzicht krijgen in de verbruiksparameters, om zo slim te sturen en waar nodig bepaalde verbruikers te reduceren”, zegt Kris nog vastberaden. Daarvoor maakt Kris gebruik van het open protocol KNX, software die hard- en softwareproducten van 510 verschillende merken onderling laat communiceren.

Rexel: betrouwbare bron van advies

Bij de partnerkeuze speelt naambekendheid voor de zaakvoerder weinig rol. Alles draait om het contact en advies, zo klinkt het. “De markt evolueert heel snel, en wij proberen steeds mee te zijn met de nieuwste producten op de markt. In Rexel vinden we een partner waarbij we kunnen rekenen op correct advies en die sterk is op diverse vlakken. Binnen elke sector, of het nu gaat over KNX, verlichting of laadpalen, heeft Rexel een vaste contactpersoon die kennis heeft van ons project en gespecialiseerd is in de materie”, klinkt Kris tevreden. Maar ook over de snelle levering van producten is Kris lovend: “Vandaag moeten we in veel gevallen heel snel kunnen reageren: dan is een leverancier die op amper een paar uur kan leveren heel veel waard.”