4

Optimale autoconsumptie met Niko Home Control en Atlantic

Niet alleen het kennen – en beheren – van het energieverbruik is belangrijk. Het is net zo cruciaal om een goed inzicht te verkrijgen in de hoeveelheid elektriciteit die geproduceerd wordt via de zonnepanelen en hoeveel u daarvan zelf gebruikt. Met de nieuwe digitale meter is het meer dan ooit interessant om het energieverbruik af te stemmen op de productie van de zonnepanelen. Door Niko Home Control te koppelen met de warmtepompboiler van Atlantic is er continu warm water beschikbaar aan een zeer laag tarief.

Boiler aansturen op basis van zonne-energie
Om optimaal gebruik te maken van de eigen zonne-energie kunt u de warmtepompboiler verwarmen op het moment dat de zonnepanelen energie aan het opwekken zijn. Deze boiler is een ideale thermische batterij: er wordt zonne-energie opgeslaan in de vorm van water, welke wordt verbruikt op een moment waarop de zon mogelijks niet meer aanwezig is. Door de koppeling van Niko Home Control aan de warmtepompboiler hoeft geen rekening meer te houden met dit proces. U heeft altijd warm water ter beschikking tegen de laagste kosten.

Bestaande Atlantic warmtepompboiler slim maken
De eenvoudig te installeren draadloze slimme hub van Niko kunt u binnen de twee meter van de digitale meter plaatsen en verbinden met het internet. Daarnaast kan er een draadloze slimme stekker toegevoegd worden aan de installatie om het energieverbruik te meten.

De Atlantic warmtepompboilers beschikken over een 230 volt PV contact (aansluiting B1 & B2 op je Atlantic warmtepompboiler) die eenvoudig met een standaard elektriciteitsdraad en stekker kan aangesloten worden op de Niko Home Control slimme stekker.

Door de “Solar mode” functionaliteit van Niko Home Control wordt de stekker geactiveerd op het moment dat er sprake is van injectie. Op dat moment komt er spanning op het PV-contact van de warmtepompboiler en zal de boiler starten met het opwarmen van het water tot 62 graden. Zodra er geen sprake meer is van injectie of indien de 62 graden wordt bereikt, zal deze terugvallen naar zijn normale watertemperatuur.

Warmwaterbatterij
Door de boiler op te warmen op het moment dat de zonnepanelen aan het opwekken zijn, wordt het warm water opgeslaan tot het moment dat je het water effectief nodig hebt. Hoe groter het boilervat, hoe meer energie er kan worden opslaan. Door het slim aansturen van de warmtepompboiler kunt u, met een installatie van 4 kW, de autoconsumptie tot wel 15% verhogen.

 
 

Aansluiten van Niko Home Control op de Atlantic warmtepompboiler

Stap 1: schakel de stroomvoorziening uit
Stap 2: steek de slimme stekker van Niko Home Control in een stopcontact dicht tegen de warmtepompboiler
Stap 3: sluit 1,5 mm2 elektriciteitsdraad aan op het B1 & B2 contact van de warmtepompboiler
Stap 4: voorzie de draad van een stekker en steek deze in de slimme stekker van Niko Home Control
Stap 5: schakel de stroomvoorziening terug in
Stap 6: configureer Niko Home Control, meer info is te vinden via deze video.

Op het moment dat er sprake is van injectie naar het net, zal de warmtepompboiler opwarmen tot 62 graden.

 

Keuze van de juiste warmtepompboiler
De keuze voor de juiste warmtepompboiler is afhankelijk van het sanitair warmwaterverbruik van de eindklant. Atlantic hanteert een vuistregel van 50L verbruik per persoon. Een gezin van drie personen heeft volgens deze vuistregel voldoende met een Calypso van 150L. Een gezin van vier personen zal op hun beurt al sneller overschakelen naar een Explorer 200L en indien met meer dan vier is een Explorer 270L zeker aan te raden.

Premies en Rexel promo
Warmtepompboilers besparen niet alleen op de energierekening, ze komen in de drie gewesten ook in aanmerking voor premies. De basispremie voor de installatie van een warmtepompboiler bedraagt 300€, met een maximum van 40% van het factuurbedrag.

Geniet gedurende de maanden september en oktober van een uitzonderlijke actie bij Rexel.
Actie terug te vinden in de Select van oktober.

Meer info over de warmtepompboilers vindt u terug op 
www.vanzonnestroomnaarzonnewarmte.be

Deel dit bericht:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email