5

Infrarood de oplossing voor een warme en duurzame toekomst?

Heb je ooit al stilgestaan bij het feit dat je geen kou hebt als je op een winterdag in de zon staat bij zeer lage temperaturen? Dat is eigenlijk het basisprincipe van infraroodstraling, want als ons lichaam in contact komt met stralingswarmte, dan geeft dit een comfortabel én gezond warmtegevoel. Dit alternatief verwarmingssysteem is een duurzame oplossing voor een elektrische toekomst.

Hoe werkt infraroodverwarming en is het wel gezond?
In tegenstelling tot traditionele verwarming wordt bij infraroodverwarming niet de lucht, maar wel de muren, lichamen en voorwerpen in de ruimte opgewarmd. Met infraroodverwarming ervaar je dus eigenlijk dezelfde warmte als die van de zon. De zon is bijgevolg de grootste leverancier van de infrarood stralingswarmte, waardoor er geen schade is voor de gezondheid. De kalmerende effecten zijn daarentegen heel groot, denk maar aan de infraroodbehandelingen in de wellness.

Kan ik besparen met infraroodverwarming?
Infraroodverwarming is een pak zuiniger dan traditionele verwarming, want muren, voorwerpen en lichamen geven de opgenomen warmte terug af aan de omgeving, waardoor er een minimum aan warmte verloren gaat. De gevoelstemperatuur ligt hoger dan de werkelijke ruimtetemperatuur, waardoor er energie bespaard wordt. Door de koppeling van het juiste systeem aan de PV-installatie kan je een deel van de opgewekte elektriciteit zelf gebruiken om de energierekening te verminderen.

In welke vormen is infraroodverwarming verkrijgbaar?
De werking van infraroodverwarming gebeurt steeds op dezelfde manier, maar de uitvoeringen kunnen variëren.

 1. Infrarood panelen
  Deze panelen zien eruit als flatscreens en kunnen aan de muur of het plafond worden bevestigd, waardoor ze energiezuinig en plaatsbesparend zijn. Het is ook mogelijk om de panelen in te bouwen.
 2. Infraroodstralers
  Deze stralers kunnen aan de muur of het plafond worden bevestigd, maar zijn ook beschikbaar in staande vorm en dit zowel voor binnen- als buitengebruik.
 3. Infrarood vloerverwarming
  Vloerverwarming op basis van infrarood is de zuinigste op de markt. De infraroodmatten die onder de vloer worden geplaatst warmen sneller op, waardoor ze ook vlugger warmte afgeven.


Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming?

 • Verwarming van de toekomst – laag in energieverbruik en mogelijkheid tot koppeling met de PV-installatie.
 • Kosten- en tijdsbesparend – snelle installatie, lage installatiekosten en geen onderhoudskosten.
 • Gezonder dan klassieke verwarming want er is geen luchtcirculatie en dus ook geen uitstoot van schadelijke stoffen.
 • Aangenaam warmtegevoel.
 • Uitgebreide mogelijkheden op het vlak van afwerking en uitvoering.


Bij Rexel bieden wij je een mooi gamma infraroodverwarming aan. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden. Contacteer ons via ventilation@rexel.be

Deel dit bericht:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email