4

Een thuisbatterij installeren interessant?

Een optimale zelfconsumptie is sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller van essentieel belang voor het rendement van zonnepanelen. Er wordt dus volop geïnvesteerd in thuisbatterijen, maar is deze installatie even interessant voor iedereen? Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

De voor- en nadelen op een rij

Rendabiliteit via zelfconsumptie

Een thuisbatterij is interessant als er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan dat er op bepaalde momenten van de dag wordt verbruikt. Een gemiddeld gezin verbruikt in België ongeveer 30 à 40% van de zelfopgewekte zonne-energie en de rest wordt terug op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Dat betekent dat je afhankelijk blijft van het netwerk, zelfs met zonnepanelen. Om die afhankelijkheid te verminderen, kun je een thuisbatterij installeren en hiermee jouw zelfconsumptie verhogen tot gemiddeld 50 à 80%. Het exacte zelfverbruik hangt af van jouw profiel, de grootte van de installatie en de capaciteit van de batterij. Rexel helpt het profiel van uw klant in kaart en bepaalt aan de hand van bijkomend advies de voor u meest voor de hand liggende oplossing.

Lagere energiefactuur

Hoe hoger het verbruik van de eigen opgewekte energie, hoe lager de energiefactuur. Sinds 1 januari van dit jaar geldt er in Vlaanderen voor nieuwe PV-installaties een nieuw tariefsysteem: het injectietarief. Dit tarief zorgt ervoor dat de energiefactuur berekend wordt op basis van het werkelijke verbruik dat wordt afgenomen van het netwerk. Wat je zelf in het netwerk injecteert, zal dus vergoed worden, maar aan een veel lager tarief dan de prijs die je betaalt voor de afgenomen elektriciteit. Je kan hiervoor een dynamisch terugleveringscontract voor zonnepanelen onderhandelen met je energieleverancier.

Het is dus interessant om zoveel mogelijk van de geproduceerde energie zelf te verbruiken. Door het installeren van een thuisbatterij kan je dus honderden euro’s extra besparen.

Let wel: wanneer je momenteel nog onder het systeem van de terugdraaiende teller valt, heb je in Vlaanderen recht op de retroactieve investeringspremie. Om de rendabiliteit van de PV-installatie te optimaliseren, kan je dit bedrag investeren in een thuisbatterij.

Onafhankelijkheid van het netwerk bij storingen

Met een batterij kan je voor 80% onafhankelijk worden van het netwerk tegenover 30% met zonnepanelen die niet aan een batterij zijn gekoppeld. Dankzij de opgeslagen elektriciteit kunnen apparaten bij een storing in het netwerk blijven functioneren. Let wel goed op dat je een batterijsysteem aankoopt die deze optie aanbiedt. Onze specialisten kunnen je daarbij helpen.

Piektarief

Vanaf 2022 wordt het dag- en nachttarief vervangen door een ‘capaciteitstarief’ en een ‘piektarief’ op momenten dat de vraag naar elektriciteit hoog is. Een batterij, gekoppeld aan een slimme meter, speelt een belangrijke rol in het opvangen van dat piektarief.

Wat met de prijs?

Hoewel de prijs van de thuisbatterij de afgelopen jaren gedaald is, kost deze gemiddeld tussen de 4.000 en 6.000 euro, naargelang de opslagcapaciteit, het type batterij en het merk. De huidige generatie batterijen zouden ongeveer 10 jaar meegaan en een besparing van 200 tot 1.000 euro per jaar opleveren. Als je woning ouder is dan 10 jaar betaal je overigens maar 6% BTW in plaats van 21% op de aankoop en installatie van een thuisbatterij.

In Vlaanderen wordt nog tot eind 2021 een premie toegekend die kan oplopen tot 2.550 euro. In de twee andere gewesten worden geen premies toegekend.

Een thuisbatterij is dus vrijwel onmisbaar voor wie blijvend rendement uit de zonnepanelen wil halen. Je kan de zelfconsumptie maximaliseren en de energiefactuur tot quasi nul herleiden. Wie alles uit de thuisbatterij wil halen, werkt met een slimme meter, die je kan laten communiceren met andere huishoudtoestellen of grootverbruikers, zoals de elektrische wagen, een warmtepomp, … om de activatie op het juiste moment in te zetten.

Deel dit bericht:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email