6

Waarom investeren in een warmtepomp zo interessant is

Geïnstalleerde warmtepomp van Atlantic in de garage

Waarom een warmtepomp?

De gasprijs stijgt naar een ongeziene hoogte. Het aanschaffen van een warmtepomp kan een oplossing bieden. Bovendien heb je bij aankoop recht op verschillende premies. Nog niet overtuigd? Wij zetten graag nog enkele extra voordelen op een rij.

Warmtepompen bieden woningen een ecologische en energiezuinige manier verwarmen. Het haalt de warmte uit de (ventilatie)lucht, bodem of het water. De warmtepompen werken op elektriciteit, waardoor je minder gas en meer stroom gaat verbruiken. Bij het gebruik van een warmtepomp is de besparing op de gaskosten dus veel groter dan de extra stroomkosten. Op die manier bespaar je heel wat centen uit en lever je door de verminderde CO2-uitstoot een bijdrage aan het milieu. Ook bij renovaties kunnen warmtepompen perfect geïntegreerd worden.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt. De werking van al deze types is gebaseerd op hetzelfde natuurkundige principe, alleen is de manier waarop het water onttrokken en afgegeven wordt verschillend per soort.

  • Water/water warmtepomp
    De warmte van het grondwater wordt gebruikt om het huis te verwarmen. Hiervoor worden buiten twee putten voorzien om de collectoren te plaatsen. Met deze soort warmtepomp behaal je zelfs bij extreme vrieskou het hoogste rendement, maar is ook qua kostprijs het duurst.
  • Grond/water warmtepomp
    De warmte van de grond wordt gebruikt om het huis te verwarmen. De collectoren die nodig zijn om de aardwarmte op te vangen kunnen verticaal of horizontaal op de bodem worden geplaatst. Hoe dieper deze kunnen geplaatst worden, hoe hoger het rendement.
  • Lucht/water warmtepomp
    Dit type warmtepomp is goedkoper omdat er geen dure grondboringen aan voorafgaan. Het rendement ligt echter wel lager omdat je hier afhankelijk bent van de buitentemperaturen, die constant variëren. Deze warmtepompen presteren het best bij warmte.
  • Lucht/lucht warmtepomp
    Geeft de warmte aan de lucht af. De werking kan dus vergeleken worden met een aircosysteem, alleen wordt de lucht verwarmd in plaats van afgekoeld.

Berekening en terugverdientijd van een warmtepomp

De kostprijs van een warmtepompinstallatie hangt af van verschillende factoren zoals de samenstelling van de vloer, de oppervlakte van de woning en het gewenste type.

Onze specialisten helpen jou graag verder bij de berekening en de keuze van het type warmtepomp, alsook bij de terugverdientijd van jouw investering.

Deel dit bericht:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email