5

Haal al uw voordelen uit een relighting van uw project

De relighting van een bestaande ruimte vraagt een grondige voorafgaande studie en de nodige vakkennis. Niet alleen onze lichtspecialisten spelen hierbij een belangrijke rol, maar ook de installateur draagt hierin een verantwoordelijkheid. Rexel helpt u graag verder bij uw kleine of grotere projecten.

Waarom “relighten”?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor relighting. De hoofdreden is vaak energiebesparing, maar ook technische aspecten, zoals verouderde verlichting of nood aan een snellere opstart kunnen aan de basis liggen. Wanneer het woord ‘energie- besparing’ valt, spreekt men vaak over ROI (return on investment). Dit wordt bepaald dooreen TCO berekening = Total Cost of Ownership, waar alle kosten minitieus geanalyseerd worden.

Lichtstudie

Bij een relighting wordt zowel lamp als armatuur vervangen. De eenvoudigste en goedkoopste manier is om bestaande toestellen één op één te vervangen, al is een lichtstudie wel aangewezen. Tijdens de lichtstudie, opgemaakt in Dialux of Relux, brengen onze lichtspecialisten de bestaande situatie en de nieuwe situatie in beeld. De klant krijgt op die manier zicht op de grote verbruikers en op de nieuwe energie-efficiënte verbruikers. Dit lichtplan zal aan bepaalde eisen moeten voldoen. Zo zal er rekening gehouden worden met de lichtsterkte, de onderhoudseisen, het verbruik, de afwerking e.d. De installateur evalueert de bestaande circuits en berekent de kost van een nieuwe installatie.

Lichtsturing

Er kan ook een sturing worden opgenomen in het lichtplan, zoals een daglichtsturing die het licht dimt afhankelijk van het invallend natuurlijk licht. Verder kan detectie ook een belangrijke rol spelen in de energiebesparing. Deze beide technieken kunnen gestuurd worden door KNX. Dit brengt natuurlijk wel een extra kost met zich mee, maar zorgt wel voor een efficiënter energieverbruik en dus een energiebesparing. Met automatisering kan er tot 40% extra bespaard worden.

Laat licht zijn werk doen

In een nog verregaandere stap is het mogelijk om licht aan te sturen met human centric lighting. Licht beïnvloedt onze biologische processen. Het bepaalt niet alleen ons zichtvermogen, maar ook onze stemming en productiviteit. Overdag zijn we alerter en ’s nachts recupereren we. Hierdoor is het mogelijk om de lichtsterkte en kleurtemperatuur aan te passen en zo het comfort en de bedrijvigheid van de werknemers te verhogen. Koud licht met hoge intensiteitspieken (> 2000 lux) heeft een positief effect op de productiviteit en onderdrukt het slaaphormoon. Dit is bijzonder interessant in een omgeving waar ’s nachts wordt gewerkt. Human centric lighting zorgt er op die manier voor dat er niet alleen energie wordt bespaard.

De voordelen in een notendop

  • Lager verbruik
  • Hogere lichtsterkte
  • Verhoging werkcomfort
  • Uniformer en natuurlijker licht
  • Optimalisatie van de onderhoudskosten
  • Relighting is geschikt voor alle ondernemingen, gaande van kmo’s en grote ondernemingen tot openbare instellingen.
Deel dit bericht:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email