5

Besparing van 4000W en sturing via KNX-systeem

Onze verlichtingsspecialist werd gecontacteerd door installateur, Lowie Lobbestael, voor een relighting project in het Fabriekspand in Roeselare.

De eindklant, actief in de evenementensector, was op zoek naar een warme basisverlichting die hij kon gaan dimmen en integreren in het bestaande DMX-verhaal.

De oorspronkelijke verlichting bestond uit een 30-tal klokarmaturen met een gasontlading van 250W + een ballast van 50W, wat al snel op 300W per toestel kwam. De lichtkleur was niet optimaal en via bij gasontlading was er geen mogelijkheid om de armaturen te gaan dimmen, hetgeen in de eventsector toch een must is. Door de jaren heen werden er enkele halogeenprojectoren bijgeplaatst in het gebouw. Die gaven extra licht aan het gebouw en konden ook plaatselijk gedimd worden. Het vermogen daarentegen steeg al snel tot meer dan 10.000W.

Onze specialist deed een voorstel om de bestaande klokarmaturen te gaan vervangen door 30 LED klokken die DALI dimbaar zijn. Integratech heeft deze klokken in een versie met 3000° Kelvin, hetgeen veel aangenamer en warmer licht verspreidde dan de oorspronkelijke 4000° Kelvin. Ook de brede lichtspreiding en een totaalvermogen van 200W per klokarmatuur waren doorslaggevend. Zo werd het totaal vermogen teruggeschroefd naar een 6000W.

De eindklant wenste de verlichting graag in het DMX-verhaal (lichtsturing in de event/muziekwereld) te integreren. Er werd een koppeling gemaakt naar een KNX-systeem, waardoor de DJ bij het afspelen van zijn set zelf mee de verlichtingssfeer kon gaan bepalen. Door gebruik te maken van een touchscreen, een tablet of een smartphone kan ook de eindklant bepaalde sferen in de verlichting gaan instellen al naargelang het soort evenement. Dit kan eveneens vanop afstand en is van toepassing in het volledige gebouw.

Deel dit bericht:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email