Het Vlaamse netwerkbedrijf Fluvius plaatst en activeert vanaf 1 januari 2019 slimme energiemeters op het 4G-netwerk van Proximus. In overleg met de Vlaamse overheid heeft Fluvius een nieuwe digitale meter ontwikkeld, die geleidelijk alle mechanische meters zal vervangen. Met Proximus is een overeenkomst gesloten voor NB-IoT connectiviteit.

Fluvius is de samenwerking van de netbeheerders Eandis en Infrax. België is een van de laatste landen in Europa die begint aan de uitrol van slimme meters, maar doet dat mede daardoor wel op 4G. De digitale meter is in april 2018 voorgesteld.

Voor de volledige uitrol van de digitale meter in Vlaanderen wordt een periode van 15 jaar voorzien. In totaal zullen 4.630.000 energiemeters vervangen moeten worden. Voor eind 2022 mikken de bedrijven en overheid op 1,6 miljoen digitale meters  in Vlaanderen.

Meters van IBM/Sagemcom

De eerste aanbesteding van nieuwe meters is gewonnen door IBM en Sagemcom. Vlaanderen kiest voor een zoveel mogelijk ‘standaard’ digitale meter die de consument eventueel kan uitbreiden met extra ‘slimme’ toepassingen als apps of slimme toestellen. Op die manier worden de maatschappelijke kosten gedrukt.

De meter wordt in de beginfase 1x per etmaal uitgelezen, conform de huidige wetgeving. Er komt een nieuwe wettelijke basis om per 15 minuten de stand voor elektriciteit door te geven en per uur de stand voor aardgas. Hij bevat ook twee datapoorten waarop een verbruiker zelf een display kan aansluiten. De data uit die poorten zijn sowieso alleen lokaal beschikbaar en worden dus nooit via de 4G-verbinding naar de databeheerder verzonden.

Real-time displays mogelijk

De P1-poort maakt data over het energieverbruik op lokale schermen zichtbaar, zoals  op de smartphone of laptop van de eigenaar, maar het kan ook op een apart display in de woonkamer. In Nederland wordt hetzelfde type P1-poort gebruikt en zijn al heel wat applicaties beschikbaar.

De snelle S1-poort is uniek voor Vlaanderen. De data uit de S1-poort zijn ruwe en daardoor zeer gedetailleerde data die elektrische apparaten (vb. slimme wasmachines of elektrische auto’s) kunnen aansturen. Op die manier kunnen die apparaten werken op de momenten waarop dat het goedkoopst of meest gunstig is voor energiefactuur. Alle functies van beide poorten zijn volledig bruikbaar vanaf 1 januari 2019.

Fluvius heeft twee testlaboratoria opgezet in samenwerking met EnergyVille in Genk en het HomeLab van de UGent en Imec in Gent. In beide steden kunnen de digitale energiemeters en toepassingen worden getest in een realistische omgeving.

Overheid steunt klimaatdoelen

De meters worden deels betaald door de netbeheerders, met subsidie vanuit de overheid om het netwerk te vergroenen. De maatschappelijke baten zijn ooit geraamd op EUR 336 miljoen over 20 jaar, maar worden nog opnieuw berekend voor 15 jaar uitrol.

Bouwers, verbouwers, nieuwe eigenaars van zonnepanelen waarbij een metervervanging nodig is en gezinnen met een budgetmeter komen eerst aan de beurt. Er komt een nieuw informatie- en betaalplatform voor budgetmeterklanten (het gereduceerde tarief voor minima), ter vervanging van het huidige betaalkaartensysteem. Alle andere huishoudens kunnen de meter zelf betalen en laten installeren.

Bron: Telecompaper