Het duikt af en toe op in de media: meer elektrische auto’s, allemaal goed en wel. Maar gaan we genoeg elektriciteit hebben om al die auto’s te laten rijden? Want we hebben toch al stroom tekort? Een studie van de federale energiewaakhond CREG toont nu aan dat het kan. Meer nog: zelfs twee miljoen elektrische auto’s moeten we probleemloos aankunnen. Op voorwaarde dat we onze auto’s ’s nachts opladen.

We krijgen er een gigantische opslagbatterij bij

Die vloot van een miljoen auto’s heeft nog een ander voordeel: ze kan gebruikt worden als een gigantische opslagbatterij. Waar je niet alleen stroom kan op opslaan (tussen 12 en 5 uur ’s nachts dus). Maar van elke elektrische auto die je aan het stopcontact hangt, kan je met slimme, flexibele netten ook stroom afhalen. Op momenten van stroomtekort kunnen de batterijen van onze elektrische auto’s dan zelf hun extra opgeslagen elektriciteit leveren aan de bedrijven of gezinnen die ze nodig hebben. En dat zou veel elektriciteit zijn: de huidige opslagcapaciteit zou bijna verdubbelen.

Alle Belgische auto’s elektrisch is nog niet mogelijk

Met 1 miljoen auto’s halen we het. Met 2 miljoen ook nog. Anders wordt het als we naar 5 miljoen auto’s gaan. Dan hebben we bijna 20% extra stroom nodig. En krijgen we onze elektrische auto’s niet aan het rijden zonder ze ook overdag en ’s avonds op te laden. Dat wordt moeilijk. Vooral op die koude, lange winteravonden dreigt dan een deel van onze elektrische autovloot plat te vallen.

Het hele wagenpark elektrisch maken zit er dus momenteel nog niet in. Want momenteel zijn er 5,7 miljoen personenauto’s in België ingeschreven. Ver boven het kritische punt van de 5 miljoen auto’s, dus. En dan hebben we het nog niet over de lichte bedrijfswagens, bestelwagens en het vrachtvervoer. Om dat helemaal te elektrificeren zal er een echte krachttoer nodig zijn. Zowel wat betreft de productie van de elektriciteit als de auto’s zelf. Want elektrische auto’s zijn nog altijd geen succesnummer in ons land. Vorig jaar reden er 4.368 rond. Dat is amper 0,8% van de totale autovloot.

Bron: VRTNWS