5
Brugse Vleescentrale – Brugge

Brugse Vleescentrale in Brugge

Een paar maanden geleden breidde slacht- en vleesverwerkingsbedrijf de Brugse Vleescentrale zijn installaties uit met een nieuw gebouw voor de vleesverwerkingsafdeling. Voor elektriciteit en verlichting deden ze een beroep op installateur Bruno Stragier. Hij geeft ons tekst en uitleg bij dit bijzondere project, waar hygiëne een topprioriteit is.

Wat was de vraag van de klant?

Bruno Stragier: Ik werk al jaren voor de Brugse Vleescentrale, dus ook voor dit project kwamen ze meteen bij mij aankloppen. Zowel voor elektriciteit als voor verlichting wou de klant een oplossing die flexibel was op lange termijn, energiezuinig en makkelijk in onderhoud. Het voordeel is dat ik hun manier van werken en de voedingssector intussen al goed ken, want er komen enorm veel hygiëne- en veiligheidsvoorschriften bij kijken waarmee je rekening moet houden. Een voorbeeld: de lichtarmaturen moeten spatwaterdicht zijn zodat ze met een hogedrukreiniger schoongemaakt kunnen worden en ook bestand zijn tegen lage temperaturen.

Hoe ging de voorbereiding in zijn werk?

Tijdens de eerste gesprekken met de klant probeerde ik de behoeften en verwachtingen zo goed mogelijk te begrijpen. Op basis van die informatie heb ik contact opgenomen met Rexel. Zij hebben me geholpen met een uitgebreide studie van het project, om zo te kunnen inschatten welk vermogen er nodig was en welke producten/oplossingen het meest geschikt waren. Op basis van die studie heb ik een offerte opgesteld en voorgelegd aan de klant.

De verlichting

Voor elke zone in het gebouw voerden we een lichtstudie uit en gingen we samen met de specialisten van Rexel Lightlab en Philips op zoek naar de ideale oplossingen. In zo’n project telt elk detail. Zo herinner ik me een discussie over de keuze van armaturen in functie van de temperatuur in de ruimtes en van het type onderhoudsproduct. Naast de kwaliteit en het rendement van de verlichting moet je ook rekening houden met de productie-eisen en het onderhoudsgemak. Kijk maar eens naar de verlichting in een frigo van -20°C.

We hebben overal ledtoestellen gebruikt. Vergeleken met klassieke lampen verbruiken onze oplossingen 75% minder energie. Dat betekent natuurlijk extra kosten in het begin, maar die win je heel snel terug.