Op 16 maart nodigde JCI Veurne-Westkust iedereen uit voor een gratis forum over elektrisch rijden. Verscheidene sprekers, waaronder Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), informeerden deelnemers over alle facetten van elektrisch rijden en opladen en gaven tips en tricks voor ondernemers, werkgevers en werknemers.

Vanaf 16 uur was iedereen welkom in Furnevent in Veurne bij de standen van verschillende automerken en laadpaalleveranciers. Om 18 uur belichtten experts het onderwerp elektrisch rijden en opladen van uiteenlopende invalshoeken.
Als groot voorstander van elektrisch rijden opende Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, het event ‘Watts voor wagens’. Hij bracht de inspanningen van de overheid in kaart alsook de toekomstige plannen voor Vlaanderen. Sam Schotte, lector autotechnologie aan de VIVES Hogeschool, is al enkele jaren bezig met onderzoek naar alternatieven voor de klassieke verbrandingsmotor. Hij stelde verscheidene technologieën voor, hun pro’s en contra’s en duidde enkele onderzoeksresultaten.

Welke infrastructuur is er voor elektrisch rijden en wat kan dit betekenen voor uw bedrijf, was het thema van Michel Davidts, specialist op het gebied van duurzame energie bij Eneco. Hij ontwikkelde nieuwe cases voor verschillende duurzame energieën met nadruk op elektrisch vervoer.

Waarom er nu een doorbraak is voor elektrische voertuigen werd toegelicht door Matthias Desloovere, de laadpalen specialist van Rexel. Hij legde uit welke laadsystemen er bestaan en met welke technische vereisten u moet rekening houden als u een laadpaal wil plaatsen.

Tenslotte werden met ondersteuning van verschillende partners ook antwoorden gegeven op vragen rond fiscaliteit, autonomie en het praktische gebruik van elektrische wagens.

JCI Veurne-Westkust engageert zich sinds meer dan 40 jaar voor de maatschappelijke en economische belangen van regio Westkust en Westhoek. Ze zijn ervan overtuigd dat er innovatieve initiatieven rond elektrisch rijden noodzakelijk zijn om de Westkust en de Westhoek als bestemming voor toeristen en ook ondernemers aantrekkelijk te houden. Het doel is dus om op korte termijn minstens 50 laadpalen in de Westhoek te installeren om zo economisch en toeristisch relevant te blijven.

Bron: Knack West-Vlaanderen