zonnepanelen

UPDATE 22.01.2021

Om uit te rekenen waar uw klant recht op heeft, heeft de Vlaamse regering nu een rekenmodule gelanceerd:

Hoe die premie precies zal worden berekend? Wel, de berekening vertrekt van een gemiddelde installatie met:

 •  een piekvermogen van 4 kWp
 • een omvormersvermogen van van 3,6 kVA
 • een productie per jaar van 3600 kWh
 • een zelfverbruik van 35%

De financiële compensatie wordt vervolgens berekend in functie van het geïnstalleerd piekvermogen (in kWp) van uw zonnepanelen, volgens een vaste vergoeding (euro per kWp).

De berekening zal onder meer rekening houden met:

 • de investeringskost per jaar van indienstname het jaar van ingebruikname van de installatie
 • het piekvermogen van de installatie (kWp)
 • de historische elektriciteitsprijzen
 • de overheidssteun die u al gekregen heeft (waaronder groenestroomcertificaten, federale belastingaftrek)
 • het voordeel dat u al haalde uit de terugdraaiende teller sinds het jaar dat u uw installatie in gebruik nam
 • de inkomsten uit de terugleveringsvergoeding
 • het wegvallen van het prosumententarief

De terugdraaiende teller valt weg, wat nu?
8 veelgestelde vragen voor u beantwoord.

Het wegvallen van de terugdraaiende teller betekent voor heel wat Vlaamse gezinnen een streep door de rekening na het vernietigen van het arrest door het Grondwettelijk Hof eind vorige week. De terugdraaiende teller is definitief afgevoerd en iedereen zal op termijn moeten overstappen op een digitale meter. De Vlaamse regering wil dit compenseren met een premie, maar zal dit voldoende zijn om dat verlies te compenseren? 

Welke impact heeft het verdwijnen van de terugdraaiende teller?

Het verdwijnen van de terugdraaiende teller zorgt ervoor dat het langer zal duren alvorens de investering in de zonnepanelen zal worden terugverdiend. In het oorspronkelijk scenario zette men overdag geproduceerde zonne-energie op het net om het ’s avonds af het net te halen, waardoor men door de terugdraaiende teller op nul kon uitkomen en dus niets hoefde te betalen. 

Door het wegvallen van de terugdraaiende teller vervalt wel het prosumententarief van gemiddeld 383 euro per jaar. Voor gezinnen die dus een groot deel van hun opgewekte stroom onmiddellijk verbruiken, is het nieuwe systeem zonder prosumententarief goedkoper en bovendien maken ze aanspraak op een compensatiepremie van de Vlaamse overheid. Zodra een gezin een directe eigen consumptie van 35 procent of meer haalt, wordt het nieuwe systeem voordeliger. 

Wat zal de financiële impact zijn als eigenaar van zonnepanelen?

Dat is momenteel nog een beetje koffiedik kijken en nog niet goed in te schatten. Het wordt extra moeilijk om de impact te berekenen omdat vanaf volgend jaar het piekverbruik de basis vormt voor de berekening van de tarieven en niet langer het verbruiksvolume. Eens alle parameters in kaart zijn gebracht, kan de impact per gezin worden geëvalueerd.

De Vlaamse regering kondigde wel aan dat er een compensatie zal komen voor wie de terugdraaiende teller verliest. Iemand met een gemiddeld verbruik die vorig jaar zonnepanelen plaatste, zou aanspraak maken op een eenmalige premie van 1.200 euro. Voor iemand met een grote installatie kan dat oplopen tot 1.500 euro. Door die compensatie wil de regering garanderen dat zonnepanelen op een termijn van 15 jaar een rendement van zeker 5% opleveren. 

Als installateur kunt u de klant helpen bij het rendabeler maken van zijn installatie door de autoconsumptie te verhogen. Dat dient zeker niet met grote investeringen gepaard te gaan. Vraag gerust na welke oplossingen Rexel u kan aanbieden. 

Vanaf wanneer verdwijnt mijn terugdraaiende teller?

Er kan blijvend gebruik gemaakt worden van de analoge teller tot de dag dat de digitale teller verplicht wordt. Zuhal Demir benadrukt dat er minstens tot begin april 2021 geen digitale tellers meer geplaatst worden door Fluvius bij eigenaars van zonnepanelen, tot de financiële compensatieregeling voldoende duidelijk is.

Normaal zou de analoge meter ingeruild moeten worden voor een digitaal exemplaar tegen eind 2022. Maar daar stapt de Vlaamse regering dus nu van af. De planning is dat 80 procent van de Vlamingen tegen eind 2024 over een digitale meter zullen beschikken. Tegen eind 2029 zou iedereen er een moeten hebben.

Kan ik de digitale teller weigeren?

In theorie kan dat niet, maar in praktijk houden sommigen de deur dicht. Er zal geen politie of deurwaarder worden ingeschakeld volgens Fluvius, maar het kan wel tot een rechtzaak komen voor de vrederechter en in het extreme tot een afsluiting van uw elektriciteit. Begin 2023 zullen de eerste bekabelde digitale meters beschikbaar zijn. 

Krijg ik nog een compensatie voor de stroom die ik op het net zet?

U zal een terugleveringscontract met uw energieleverancier moeten afsluiten om stroom te kunnen leveren. Die geleverde stroom zal vergoed worden, maar tegen een veel lager tarief dan hetgeen u aan elektriciteit afneemt. We spreken over 2 tot 5 cent per kilowattuur voor de verkoop en gemiddeld 25 cent per kilowattuur voor de afname. Onderneemt u hierin niets, dan gaat uw extra opgewekte elektriciteit gewoon verloren.   Kleine investeringen zoals het aansturen van de elektrische boiler (SMA, SolarEdge, …), het installeren van een energiemanagementsysteem (Smappee, Wiser, …) of het voorzien van een slimme laadoplossing (Alfen, SolarEdge, …) kunnen helpen om de rendabiliteit te verhogen.
Rexel organiseert webinars om deze producten in detail voor te stellen.

Wat met mijn andere investeringen, zoals een warmtepomp? 

Hoewel warmtepompen een goede investering zijn voor het klimaat, worden de mensen die hierin investeerden in combinatie met extra zonnepanelen het zwaarst gepenaliseerd. Door het leggen van extra zonnepanelen konden er in de zomer grote stroomoverschotten op het net worden geplaatst. Door de terugdraaiende teller konden zij in de winter kosteloos eenzelfde hoeveelheid elektriciteit van het net halen voor hun verwarming. De impact loopt voor hen op tot meer dan 1.000 euro extra per jaar op hun energiefactuur. Ook voor zij die investeerden in extra zonnepanelen om ’s nachts een elektrische wagen op te laden doen geen voordeel meer. Een investering in een thuisbatterij kan hier een oplossing bieden om de zonnestroom die overdag werd opgewekt, ’s nachts weer vrij te geven.  

Ook hierin kan Rexel u verder adviseren en de beste oplossing bekijken. Onze visie is dat de batterij de laatste stap is in het verhogen van de autoconsumptie van uw klant. Eerst dient men het gebruik te kennen gedurende de dag/week (energiemanagementsysteem) en daarna kan men ingrijpen in de verhoging van de autoconsumptie (aansturing grote verbruikers). Wat er daarna nog geïnjecteerd wordt, kan opgevangen worden door een batterij.

Blijft een investering in zonnepanelen interessant? 

Investeren in zonnepanelen blijft ook vandaag nog interessant. U krijgt bij installatie vandaag onmiddellijk een digitale teller, maar de Vlaamse overheid biedt ondersteuning met een premie. Afhankelijk van de omvang van de installatie loopt die premie op tot 1.500 euro. Rexel kan helpen om de terugverdientijd van de installatie van uw klant te berekenen.

Is dit nog een goed moment om een batterij te plaatsen? 

De Vlaamse overheid wil thuisbatterijen stimuleren en tot eind 2021 betalen ze een premie van 250 euro per kilowattuur opslagcapaciteit met een maximum van 3.200 euro. In combinatie met de besparing op de energiefactuur zorgt dit voor een terugverdientijd van tien jaar, terwijl de levensduur van een batterij zo’n 15 jaar is.
De compensatiepremie voor de zonnepanelen in combinatie met een investering in een thuisbatterij zou opgetrokken worden tot maximum 1.950 euro. We wensen te benadrukken dat de Vlaamse overheid hier een beperkt budget heeft voor voorzien, het kan dus zijn dat deze subsidie niet meer beschikbaar is bij bestelling.

Voor meer informatie omtrent deze problematiek kunt u terecht op www.tellercompensatie.be

Bronnen: De Tijd / VRT Nieuws / De Standaard